Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrvatski branitelj u srpskom

Branitelji tražili hitan sastanak zbog Veljka Marića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Udruga hrvatskih branitelja 1990. - 1996. RH i Akcija za bolju Hrvatsku zatražili su hitan prijam i sastanak sa čelnim dužnosnicima Državnog odvjetništva RH, Ministarstva branitelja, Ministarstva vanjskih i europskih poslova te Odbora za ratne veterane Hrvatskog sabora.

Zatražili su sastanak zbog odluke Višega suda za ratne zločine u Beogradu da se hrvatskome branitelju Veljku Mariću odbije molba za premještaj na izdržavanje kazne u Hrvatsku.

"Sastanak je nužno potreban kako bismo donijeli zajednički zaključak o poduzimanju daljnjih mjera zaštite interesa Veljka Marića i svih drugih utamničenih hrvatskih branitelja, i omogućilo im se barem minimum dostojanstva kojega kao dragovoljac Domovinskog rata zaslužuje.

Očekujemo uvažavanje našeg zahtjeva, kao i poduzimanje svih pravnih, diplomatskih i političkih sredstava u skladu sa zakonima Republike Hrvatske, a poradi zaštite interesa gospodina Veljka Marića i njegove obitelji, kao i svih drugih sudionika Domovinskog rata, sukladno Deklaraciji o Domovinskom ratu koju je donio Hrvatski sabor", ističe se u zahtjevu kojeg su potpisali Koordinator Udruga hrvatskih branitelja 1990. - 1996. RH Mario Maks Slaviček i predsjednik braniteljskog Odbora ABH Kristijan Fereža.

Pročitajte i ovo Kamala Harris ugošćuje člana izraelskog ratnog kabineta U ponedjeljak Potpredsjednica SAD-a sastat će se sa članom izraelskog ratnog kabineta Marija Vučković, ministrica poljoprivrede 10 najvažnijh točaka Ministrica Vučković nakon sastanka s poljoprivrednicima: "Manje-više je sve uvaženo"

>> Hrvatskom branitelju odbijen zahtjev da služi kaznu u Hrvatskoj

U dopisu se također "upozorava kako je krajnje vrijeme da hrvatske institucije i hrvatske vlasti počnu progoniti one koji su vršili agresiju na Hrvatsku ili bili u strukturama vlasti koji su tu agresiju poticali, organizirali i provodili".

"Ukoliko ne udovoljite našem zahtjevu i ne pokažete barem dobru volju za zajedničkim iznalaženjem rješenja, bit ćemo prisiljeni ponovno pokrenuti masovne prosvjede branitelja i hrvatskog naroda, a što nam omogućuje Ustav Republike Hrvatske za koji smo se i borili", zaključuje se u dopisu upućenom Državnom odvjetništvu RH, Ministarstvu branitelja, Ministarstvu vanjskih i europskih poslova te saborskom Odboru za ratne veterane.

I Udruga branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata Podravke (UBIUDR) izrazila je sinoć ogorčenje odlukom Višega suda za ratne zločine u Beogradu da se hrvatskome branitelju Veljku Mariću iz Grubišnog Polja odbije molba za premještaj na izdržavanje kazne u Hrvatsku te je zatražila da se Državno odvjetništvo RH, ministarstva branitelja i vanjskih i europskih poslova te hrvatski predsjednik odmah o tome javno očituju.

Predsjednik UBIUDR-a Mladen Pavković istaknuo je u priopćenju kako je Hrvatska čak i pomilovala na tisuće onih koji su napadali, ubijali i rušili diljem Hrvatske dok je hrvatski branitelj Marić prije dvije godine osuđen u Beogradu na drastičnu kaznu zatvora od 12 godina, za nedokazanu smrt jednoga srpskog civila u redovitoj akciji Hrvatske vojske u listopadu 1991. u Domovinskom ratu. Također navodi kako je hrvatski branitelj Marić na beogradskom sudu osuđen po zakonu Republike Srbije koji ne priznaje Republiku Hrvatsku do 15. siječnja 1992., a koji je i danas na snazi te po njemu može biti osuđen svaki hrvatski branitelj koji prijeđe srpsku granicu. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene