Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Branitelji traže istraživanje masovnih grobnica u Sloveniji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Koordinacija braniteljskih udruga grada Knina poslala je otvoreno pismo predsjedniku Vlade RH, dr. Ivi Sanaderu, u povodu najnovijih iskopavanja slovenske Komisije za prikrivena grobišta, u Teznu kod Maribora.

Tamo su, naime, pronađene masovne grobnice žrtava jugokomunističkog režima iz 1945.

Pročitajte i ovo Predsjednik Milanović sudjelovao na sastanku povodom obilježavanja 20 godina članstva Slovenije u EU, 22. travnja 2024. okupljanje u Brdu kod Kranja Milanović o zasjedanju Sabora: "Neću nikoga požurivati, nikakva alkemija i metafizika, to su vrlo jednostavne stvari" Tuča u Sloveniji hladna fronta VIDEO Dijelove Slovenije poharala tuča, objavljena snimka kako se hladna fronta kreće prema Hrvatskoj

Podsjetivši kako su proteklih dana obavljana sondiranja i iskapanja u bivšim protutenkovskim rovovima u Teznom kod Maribora - gdje je otkriveno da se nalaze posmrtni ostaci i masovne grobnice žrtava poslijeratnih masovnih ubojstava komunističkih vlasti, u najvećem broju Hrvata, vojnika poražene NDH i civila - Koordinacija braniteljskih udruga Knina zatražila je od premijera Sanadera da poduzme sve što je u njegovoj moći da se masovne grobnice istraže. 

>> Počelo sondiranje 'najvećeg poslijeratnog gubilišta' u Europi

"Molimo Vas, kao najvišeg predstavnika izvršne vlasti Republike Hrvatske, da poduzmete sve što je u Vašoj moći, da se istraže masovne grobnice žrtava poslijeratnih masovnih ubojstava komunističkih vlasti, bilo u Hrvatskoj, bilo u inozemstvu, da se iste ekshumiraju, i posmrtni ostatci dostojno pokopaju", navodi se u pismu Koordinacije, upućenom premijeru Sanaderu i hrvatskim medijima.

Također se moli da se - ako je potrebno - "što hitnije potpiše ugovor sa Slovenijom o istraživanju i obilježavanju hrvatskih masovnih grobnica, te uredi način prijenosa posmrtnih ostataka žrtava u Hrvatsku i njihov dostojan pokop".

Koordinacija braniteljskih udruga Knina ističe kako "svaki čovjek ima pravo na dostojan i ljudski pokop, pravo na grob" te kako se "ne smije dopustiti da se na te žrtve spusti 'duga mračna noć' i da njihova masovna i pojedinačna stratišta i grobnice diljem Slovenije, Hrvatske, BiH i Srijema, pokrije novi veo zaborava".

"Obitelji žrtava (jugokomunističkog režima) godinama su, pa i
desetljećima strpljivo i šutke, u vlastitoj muci i jadu, očekivali
barem neki slabašni glas nade od svojih najmilijih", navodi
Koordinacija.

S tim u vezi Koordinacija podsjeća da je Republika Hrvatska prije 16 godina stekla svoju neovisnost, i odmah bila izvrgnuta agresorskom ratu u kome je uspješno obranila svoju neovisnost, te se nije stigla dostojno baviti poslijeratnim žrtvama komunističke vlasti. Z

Zato smatra kako je krajnje vrijeme da se tom pristupi i da hrvatske državne vlasti preuzmu brigu o tome.

"Molimo Vas, gospodine predsjedniče Vlade RH, da se to što žurnije počne rješavati, kako bi se kosti tih žrtava napokon smirile u Domovini i kako im smrt više ne bi bila obavijena tajnom, što je naročito potrebno poradi hrvatske budućnosti", ističe se, uz ostalo, u otvorenom pismu Koordinacije braniteljskih udruga Knina premijeru Sanaderu, kojeg je potpisao predsjedavajući Radnog predsjedništva Koordinacije, Tomislav Čolak.

Proteklih dana u Teznom kod Maribora obavljana su sondiranja na lokacijama gdje su jugoslavenske komunističke vlasti neposredno po završetku Drugog svjetskog rata 1945. ubile na desetke tisuća pripadnika "poraženih vojski" i civila, među kojima je, kako se pretpostavlja, više od 80 posto Hrvata iz kolona koje su krenule iz Bleiburga.

Prema procjenama slovenskog povjesničara Jože Dežmana, predsjednika slovenske Komisije za prikrivena grobišta, na tom se području po svoj prilici nalazi najveće poslijeratno gubilište u Europi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene