Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U uredu predsjednika jutros je bio spoj ponosa i povijesti. Povodom proslave 15 godina operacije 'Oluja', predsjednik je primio 130 branitelja, sudionika operacije.


Istaknuo je kako je to bila brza, učinkovita i legitimna akcija oslobađanja hrvatskog teritorija. No osjećaj ponosa pokvarile su špekulacije kako će hrvatski generali u Haagu dobiti drastične zatvorske kazne. 'Ponosan sam što sam ovdje ispred vas, ispred vas koji ste na svojim plećima iznijeli najveći teret bitke', rekao je braniteljima predsjednik.

Vezani članci Predsjednik Zoran Milanović Milanović o razrješenju ravnatelja VSOA-e Ivice Kindera: "Agencija ne može ostati bez čelne osobe" Joe Biden VIDEO Biden se ponovno potpuno pogubio na pozornici: "Ovo je strašno i tužno"

Nisu samo predsjednikove riječi bile nabijene ponosom. 'Ovo je jedna lijepa gesta za branitelje koji su dali sve od sebe, dijelove svog tijela, a poglavito one koji su dali svoje živote, znači, osjećamo se na današnji dan ponosni', rekao je branitelj Bruno Milin.

Kao i prije 15 godina kada su u munjevitoj operaciji Oluja, oči u oči s neprijateljem, oslobodili najveći dio okupirane Hrvatske. 'Išli smo kao jedan, glava gori, mora se to napraviti, glavni moto je bio za hrvatski narod i onda nema straha', prisjetio se branitelj Ivan Radinić. 'Bili su to dani ponosa i slave koje nitko ne može osporiti ni dovesti u pitanje', dodao je predsjednik Josipović.

Osim haaškog suda. Branitelji su šokirani medijskim špekulacijama prema kojima će tužiteljstvo za generale Gotovinu, Markača i Čermaka tražiti visoke kazne. Složni su, kako obrana domovine zaslužuje medalju, ne ćeliju. 'Te su kazne previsoke. To što su oni sada tamo, to je sramota za hrvatski narod', uvjeren je Radinić. 'Nadamo se da ćemo mi već negdje u 9. mjesecu vidjeti generala kod kuće', rekao je branitelj Ivica Arbanas.

Osim što su zaželjeli da im ostane prijatelj, branitelji su, gotovo na koljenima, zatražili jednu sitnicu. 'Molim vas, predsjedniče, ove godine kad budete dolazili, nemojte da moramo variti šahtove', zamolio je predsjednika pukovnik Rade Lasić.  A do Knina, proslave Dana pobjede i podjele odlikovanja, ostaje vječni podsjetnik na prvi posjet predsjednikovu uredu. 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju