Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prvi put kod predsjednika

Branitelji šokirani napisima o kaznama za generale

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U uredu predsjednika jutros je bio spoj ponosa i povijesti. Povodom proslave 15 godina operacije 'Oluja', predsjednik je primio 130 branitelja, sudionika operacije.

Istaknuo je kako je to bila brza, učinkovita i legitimna akcija oslobađanja hrvatskog teritorija. No osjećaj ponosa pokvarile su špekulacije kako će hrvatski generali u Haagu dobiti drastične zatvorske kazne. 'Ponosan sam što sam ovdje ispred vas, ispred vas koji ste na svojim plećima iznijeli najveći teret bitke', rekao je braniteljima predsjednik.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Teški dani Vučić poslao čudnu poruku te rekao da će sve objasniti: "Nije mi lako reći kakve smo vijesti dobili" Domagoj Ivanković i Domagoj Janković - 1 O Zokiju i Plenkiju Dva glumca došla na Markov trg pa najavili "Tvrdu kohabitaciju": Glavne uloge imaju predsjednik i premijer

Nisu samo predsjednikove riječi bile nabijene ponosom. 'Ovo je jedna lijepa gesta za branitelje koji su dali sve od sebe, dijelove svog tijela, a poglavito one koji su dali svoje živote, znači, osjećamo se na današnji dan ponosni', rekao je branitelj Bruno Milin.

Kao i prije 15 godina kada su u munjevitoj operaciji Oluja, oči u oči s neprijateljem, oslobodili najveći dio okupirane Hrvatske. 'Išli smo kao jedan, glava gori, mora se to napraviti, glavni moto je bio za hrvatski narod i onda nema straha', prisjetio se branitelj Ivan Radinić. 'Bili su to dani ponosa i slave koje nitko ne može osporiti ni dovesti u pitanje', dodao je predsjednik Josipović.

Osim haaškog suda. Branitelji su šokirani medijskim špekulacijama prema kojima će tužiteljstvo za generale Gotovinu, Markača i Čermaka tražiti visoke kazne. Složni su, kako obrana domovine zaslužuje medalju, ne ćeliju. 'Te su kazne previsoke. To što su oni sada tamo, to je sramota za hrvatski narod', uvjeren je Radinić. 'Nadamo se da ćemo mi već negdje u 9. mjesecu vidjeti generala kod kuće', rekao je branitelj Ivica Arbanas.

Osim što su zaželjeli da im ostane prijatelj, branitelji su, gotovo na koljenima, zatražili jednu sitnicu. 'Molim vas, predsjedniče, ove godine kad budete dolazili, nemojte da moramo variti šahtove', zamolio je predsjednika pukovnik Rade Lasić.  A do Knina, proslave Dana pobjede i podjele odlikovanja, ostaje vječni podsjetnik na prvi posjet predsjednikovu uredu. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene