Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Branitelji, radnici 'Poljoprerade', ipak su zadržali odličja koja su namjeravali vratiti predsjedniku.


Hrvatski predsjednik Ivo Josipović danas je, nakon što je primio dvadeset hrvatskih branitelja zaposlenih u tvrtki 'Poljoprerada' čiji radnici štrajkaju već mjesec dana, pozvao pravosuđe i sve institucije pravne države da efikasno zaštite radnike i 'odrade svoj dio posla'.

'Ne daju mi jesti'

Vezani članci Slika nije dostupna Evo čime sve hrvatski INOVATORI osvajaju svijet! Slika nije dostupna VIDEO Vukovarski branitelj zbog ćiriličnih ploča bacio odoru i odličja

Dvadeset radnika došlo je danas pješice s Britanskog trga u Ured predsjednika s namjerom da mu uruče odličja i priznanja koja su dobili za svoje sudjelovanje u Domovinskome ratu, razočarani zbog višemjesečne neisplate plaća i doprinosa. 'Ja sam za ovu zemlju bio u stanju dati život, a oni meni ne daju jesti. Ako hoćete, ja vam to mogu prodati, dajte mi 50 kuna i nosite sve. To bum im tu ostavil pa im nek bude', rekao je jedan radnik. No, radnici su nakon sastanka ipak odlučili da odličja neće predati već će pričekati još neko vrijeme u nadi da će im pomoći institucije pravne države. 'Ljudi, radnici trebaju brzu i efikasnu zaštitu. Hrvatska je socijalna država i kao takva se mora ponašati', poručio je Josipović nakon sastanka i pozvao sve nadležne institucije da što prije 'odrade svoj posao'.

Radnici ne traže ništa što im ne pripada, samo žele svoje plaće, zadržati svoja radna mjesta i da im s plate doprinosi, rekao je. 'Na te zahtjeve kao i svi drugi ljudi u ovoj zemlji imaju pravo i pozivam nadležna ministarstva, inspekciju, pa i pravosuđe da svoj posao odradi po zakonu, brzo i efikasno', poručio je Josipoivić. Radnici su hrvatskog predsjednika, kako je rekao, informirali o 'nepravdi koja im se čini kroz dulje razdoblje i o nefunkcioniranju pravne države koja bih trebala zaštititi'.

'Slučaj je jedan od onih kakve često viđamo. On je tim žalosniji jer je riječ o hrvatskim braniteljima koji su kad je trebalo na kocku stavili svoj život', rekao je. Naglasio je da će, iako nema operativnih ovlasti, temeljem ustavne obveze da osigura usklađeno funkcioniranje državnih tijela, od svakog pojedinog državnog tijela tražiti da se obavi 'potreban, na zakonu utemeljeni posao'. 'Dogovorili smo se za određene praktične korake koje ćemo poduzeti na tome da one koji jesu nadležni motiviramo da konačno počnu obavljati svoj posao', rekao je Josipović upozorivši da ljudima upravni ili sudski postupci koji traju pet ili deset godina 'ne znače ništa'.

Predstavnik radnika Zdenko Kornet zahvalio je predsjedniku na tome što ih je primio tako iznenada i kazao da su odustali od uručivanja odličja. 'Pričekat ćemo još jedno razdoblje da se problem riješi, da pravne institucije s kojima smo do sada bili razočarani jer nisu radile svoj dio posla, konačno prorade i odrade što trebaju', rekao je. (T.Š./Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju