Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bivši general Branimir Glavaš prebačen je u zatvor u Zenici na izdržavanje zatvorske kazne zbog ratnih zločina nad srpskim civilima u Osijeku.


Potvrdila je to glasnogovornica Suda BiH Selma Hadžić, piše Dnevni Avaz. Hadžić je istaknula da je Sud donio rješenje kojem se Glavašu u prisustvu Sudske policije omogućilo prebacivanje iz pritvorske jedinice Suda BiH u KPZ Zenica. Ravnatelj zatvora Nihad Spahić također je potvrdio je kako je Glavaš u tijeku dana iz pritvora u Sarajevu prevezen u Zenicu gdje bi idućih mjesec dana trebao provesti na prijamnom odjelu.

Vezani članci U Zenici osvanuo plakat - Jelka, Djed Mraz i Nova godina nisu dio islama i tradicije Bošnjaka Sporni plakat osvanuo i u Zenici, građani bijesni: ''Ovo se mora ukloniti'' Slika nije dostupna Zatvor u Zenici: Budući dom Branimira Glavaša

Branimir Glavaš je, nakon što je osuđen u Hrvatskoj na osam godina zatvora zbog zločina nad Srbima u Osijeku, pobjegao u BiH. Glavašu je u kaznu uračunato nešto više od godinu dana, koliko je proveo u pritvoru. Sud BiH je u petak izdao rješenje o Glavaševu premještaju u Zenicu pošto mu je u prosincu pravomoćno potvrđena zatvorska kazna što ju je prije izrekao županijski sud u Zagrebu.

>> Glavašu potvrđena presuda, ali mu se oduzima vrijeme u pritvoru

Glavaš bi tako u zatvoru mogao biti nešto više od četiri godine, jer prema zakonu, na slobodu može izaći poslije dvije trećine odslužene kazne.

Potvrda kazne Branimiru Glavašu i njegovo upućivanje na izdržavanje kazne prvi je pravomoćno završen pravosudni predmet proveden na temelju sporazuma između Hrvatske i BiH o međusobnoj pomoći u kaznenim predmetima.

Tim sporazumom onemogućeno je da osobe pravomoćno osuđene u jednoj od dviju država izbjegnu izdržavanje kazne zlorabeći dvojno državljanstvo. Zenički zatvor najveći je u BiH i u njemu kaznu izdržavaju osobe osuđene za najteža kaznena djela.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju