Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dao ostavku pa se predomislio

Uzbuna zbog "otetog" teksta ostavke: "Apeliramo na njegovu savjest, čast i razum"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Branimir Bunjac, saborski zastupnik Živog zida, u ponedjeljak je podnio ostavku na tu dužnost, da bi je dan kasnije povukao iz, kako je objasnio, tehničkih razloga. Problem je što je dokument svoje ostavke uzeo iz Mandatno-imunitetnog povjerenstva i ne želi je vratiti.

Neodlučni zastupnik Živog zida, Branimir Bunjac, u telefonskom razgovoru za Dnevnik Nove TV nije htio pojasniti zbog čega je otuđio urudžbirani tekst svoje ostavke. Rekao je tek da će sve o tome biti rečeno na konferenciji za novinare koju bi Živi zid trebao održati danas, u četvrtak, u 15 sati. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna BORBA S COVIDOM Bivši zastupnik Živog zida bio je antivakser, sada je podijelio svoje iskustvo s koronom: "U laganom sam šoku" Slika nije dostupna Novi život nakon Sabora Bunjac otkrio da već pola godine živi u Irskoj: ''Posla ima na svakom ćošku. Kad se sjetim Hrvatske i onog teatra apsurda...''

Bunjac je, naime, u ponedjeljak podnio ostavku MIP-u na zastupničku dužnost, no onda se nedugo potom izgleda predomislio. 

Stoga je od MIP-a zatražio (i dobio) dokument kojim je podnio ostavku, kako bi mogao povući svoju izjavu, no onda nastaju problemi. 

Pismeno tražili da vrati dokument

Od Bunjca je nekoliko puta zatraženo da dokument s ostavkom vrati MIP-u kako bi se spis mogao kompletirati, no on se na te pozive oglušivao. Nakon toga je u srijedu Žarko Tušek, predsjednik MIP-a, i pismeno od Bunjca zatražio da dokument vrati, ali ni taj potez nije urodio plodom. 

Tušek u svom dopisu opisuje kako su stvari tekle. "Istog dana, u službenim prostorijama zatražili ste da Vam se predmet da na uvid s obzirom da ste odlučili izjavu povući. Kompletan predmet vam je ustupljen na uvid u najboljoj namjeri da Vam se olakša daljnje postupanje, odnosno sastavljanje zahtjeva za povlačenje ostavke", piše Tušek. 

Nakon toga predsjednik MIP-a i izričito traži od Bunjca da vrati dokument kojeg je uzeo. "S obzirom da po povratku predmeta niste dostavili izjavu o ostavci na zastupničku dužnost koja je bila njegov sastavni dio i ista se u urudžbenom zapisniku vodi na MIP, te budući da nakon više usmenih kontakata istu izjavu i dalje ne želite vratiti, očigledno je da vam je namjera izjavu otuđiti iz predmeta. Tražimo od vas da dostavite izjavu o ostavci na zastupničku dužnost kako bismo predmet mogli kompeltirati i arhivirati ga", napisao je Tušek Bunjcu.

Tušek: "Apeliram na njegovu savjest, čast i razum"

U izjavi za Dnevnik Nove TV Tušek je rekao da je njegov potez nekorektan i nečastan prema ljudima koji rade u saborskoj administraciji i koji su mu, kao saborskom zastupniku, htjeli pomoći. Što će učiniti ako Bunjac i dalje bude odbijao vratiti dokument, Tušek u ovom trenutku - ne zna. 

"Apeliramo na njegovu savjest, čast i razum da to napravi. Ukoliko to ne napravi smatrat ćemo da je taj dokument oteo", kaže Tušek. 

Za otuđenje spisa ili isprave - 3 godine zatvora

Nije poznato što je Bunjca natjeralo na podnošenje ostavke i potom na njeno iznenadno povlačenje. Nagađa se da je svemu prethodila burna svađa u Živom zidu zbog najave Vladimire Palfi, supruge čelnika Živog zida Ivana Vilibora Sinčića, da će aktivirati svoj zastupnički mandat koji je podijelila s Bunjcem. No, da tome i jest tako Bunjac nije morao podnositi ostavku jer bi njegov mandat automatski prestao aktivacijom mandata Vladimire Palfi. 

Zanimljivo je da otuđenje službenog spisal ili isprave spominje i Kazneni zakon koji za to (ne)djelo predviđa kaznu zatvora do tri godine
 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene