Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izvješće Vijeću sigurnosti UN-a

Brammertz pozdravio napore RH, ali žali se da ne dobiva dokumente

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavni tužitelj Haaškog suda (ICTY) Serge Brammertz u novom je izvješću Vijeću sigurnosti UN pozdravio napore hrvatskih vlasti u provedbi istrage o nestalim vojnim dokumentima iz operacije Oluje, napominjući da u istrazi ima 'nedosljednosti', te da u zadnjih pola godine Tužiteljstvo nije dobilo ni jedan traženi dokument ili informaciju o tome gdje bi se on mogao nalaziti.

Brammertz u uvodu izvješća Vijeću sigurnosti UN ističe da 'Hrvatska uglavnom odgovara na zahtjeve njegova ureda za pravnom pomoći i omogućava pristup svjedocima i dokazima', te dodaje kako je zahtjev Tužiteljstva za važnim vojnim dokumentima povezanim s operacijom Olujom i dalje otvoren.

Pročitajte i ovo Arsen Bauk Predizborna kampanja Bauk je SDP-u donirao 3010,66 eura. Znate li tko je rođen na taj datum? Privedeni ubojice Danke Ilić (2) Iz minute u minutu Osumnjičeni za Dankino ubojstvo dovedeni u tužiteljstvo pognutih glava i u lisicama, zgrada pod opsadom policije

Napominjući da je Raspravno vijeće u predmetu Gotovina, Čermak i Markač 26. srpnja 2010., odbilo naložiti Hrvatskoj da preda tražene dokumente zbog neizvjesnosti oko toga gdje bi se mogli nalaziti, Brammertz u izvješću kaže kako je Raspravno vijeće istodobno ukazalo na obvezu Hrvatske da surađuje s Tužiteljstvom vezano uz te dokumente.

Navodeći da je u proteklih šest mjeseci Tužiteljstvo primilo tri izvješća Radne skupine o nastavku administrativne istrage o nestanku vojnih dokumenata - Topničkih dnevnika iz Oluje, Brammertz ističe kako je 'Radna skupina počela ispitivati važne nove smjerove u istrazi', na koje je njegov ured ukazao prije godinu dana.

'Dok Tužiteljstvo pozdravlja te napore hrvatskih vlasti, izvješća Radne skupine otkrivaju nedosljednosti i otvaraju pitanja koja nisu riješena', kaže Brammertz u izvješću Vijeću sigurnosti UN. On dodaje da su hrvatske vlasti to primile na znanje i izrazile spremnost da nastave rad.

'Ni jedan od traženih vojnih dokumenata nije predan Tužiteljstvu i nikakva informacija nije dana o tome gdje bi se oni mogli nalaziti, u razdoblju na koji se odnosi izvješće', navodi Brammertz. Zaključujući kako je suđenje u predmetu Gotovina, Čermak i Markač završeno te da uskoro slijedi presuda, glavni haaški tužitelj u izvješću poziva hrvatske vlasti da nastave administrativnu istragu i u cijelosti razjasne nestanak dokumenata.

Brammertz je pismeno izvješće o radu Tužiteljstva ICTY-ja u proteklih šest mjeseci uputio 17. studenoga, a usmeno bi izvješće trebao podnijeti 6. prosinca Vijeću sigurnosti UN. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene