Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Glavni tužitelj Haaškog suda (ICTY) Serge Brammertz u novom je izvješću Vijeću sigurnosti UN pozdravio napore hrvatskih vlasti u provedbi istrage o nestalim vojnim dokumentima iz operacije Oluje, napominjući da u istrazi ima 'nedosljednosti', te da u zadnjih pola godine Tužiteljstvo nije dobilo ni jedan traženi dokument ili informaciju o tome gdje bi se on mogao nalaziti.


Brammertz u uvodu izvješća Vijeću sigurnosti UN ističe da 'Hrvatska uglavnom odgovara na zahtjeve njegova ureda za pravnom pomoći i omogućava pristup svjedocima i dokazima', te dodaje kako je zahtjev Tužiteljstva za važnim vojnim dokumentima povezanim s operacijom Olujom i dalje otvoren.

Napominjući da je Raspravno vijeće u predmetu Gotovina, Čermak i Markač 26. srpnja 2010., odbilo naložiti Hrvatskoj da preda tražene dokumente zbog neizvjesnosti oko toga gdje bi se mogli nalaziti, Brammertz u izvješću kaže kako je Raspravno vijeće istodobno ukazalo na obvezu Hrvatske da surađuje s Tužiteljstvom vezano uz te dokumente.

Vezani članci Državni arhiv - 2 Vrijedne tajne državnog arhiva diraju se samo u rukavicama: Osjetljivi dokumenti otkrivaju podatke o jednoj od najsmrtonosnijih pandemija koja je zadesila svijet Nizozemska policija, ilustracija Policija objavila: Dojava o podmetnutoj bombi u nizozemskom parlamentu bila je lažna

Navodeći da je u proteklih šest mjeseci Tužiteljstvo primilo tri izvješća Radne skupine o nastavku administrativne istrage o nestanku vojnih dokumenata - Topničkih dnevnika iz Oluje, Brammertz ističe kako je 'Radna skupina počela ispitivati važne nove smjerove u istrazi', na koje je njegov ured ukazao prije godinu dana.

'Dok Tužiteljstvo pozdravlja te napore hrvatskih vlasti, izvješća Radne skupine otkrivaju nedosljednosti i otvaraju pitanja koja nisu riješena', kaže Brammertz u izvješću Vijeću sigurnosti UN. On dodaje da su hrvatske vlasti to primile na znanje i izrazile spremnost da nastave rad.

'Ni jedan od traženih vojnih dokumenata nije predan Tužiteljstvu i nikakva informacija nije dana o tome gdje bi se oni mogli nalaziti, u razdoblju na koji se odnosi izvješće', navodi Brammertz. Zaključujući kako je suđenje u predmetu Gotovina, Čermak i Markač završeno te da uskoro slijedi presuda, glavni haaški tužitelj u izvješću poziva hrvatske vlasti da nastave administrativnu istragu i u cijelosti razjasne nestanak dokumenata.

Brammertz je pismeno izvješće o radu Tužiteljstva ICTY-ja u proteklih šest mjeseci uputio 17. studenoga, a usmeno bi izvješće trebao podnijeti 6. prosinca Vijeću sigurnosti UN. (Hina)