Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bradtke: Bushev posjet dao je novi zamah odnosima RH i SAD-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Posjet američkog predsjednika Georgea W. Busha dao je novi zamah američko-hrvatskim odnosima i pokazao put kojim treba ići Hrvatska i cijela regija jugoistočne Europe, ocijenio je američki veleposlanik u Hrvatskoj Robert A. Bradtke u svom govoru na tradicionalnom poslovnom ručku Američke gospodarske komore u Zagrebu.

'Predsjednikov posjet dao je novi zamah odnosima i pokazao je put kojim trebaju ići Hrvatska i cijela regija jugoistočne Europe', rekao je Bradtke.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Medvedev: Moskva spremna potaknuti dijalog oko Irana, litavski štit neprihvatljiv Slika nije dostupna 'Iako mnogi ne podržavaju Bushovu politiku, ovo je povijesni posjet za Hrvatsku'

Međutim, ako želimo realizirati potencijale posjeta američkog predsjednika treba još mnogo toga učiniti, kazao je on, misleći pritom na gospodarske odnose između dviju zemalja.

Hrvatska treba provesti što prije sve potrebne reforme koje su kriterij za članstvo u EU, a to su reforma pravosuđa, reforma državne uprave, suzbijanje korupcije i dovršetak procesa privatizacije. Ispunjavanje kriterija za članstvo u EU omogućit će jačanje gospodarskih odnosa između SAD-a i Hrvatske, naglasio je veleposlanik, dodajući da je to nužno za ostvarenje uvjeta za poslovanje i ulaganje u zemlju.

'Hrvatska je na pravom putu, ali treba obaviti još puno teškog posla po tim pitanjima', istaknuo je.

'Hrvatska je dobila pozivnicu za NATO, predsjednik Bush je došao u Zagreb, bio je to odličan tjedan za Hrvatsku. To je sve zajedno velika i važna stvar. Ulazak u NATO pruža Hrvatskoj sigurnost, i daje ovom naraštaju i njihovoj djeci mogućnosti o kojim su naraštaji prije njih sanjali. Hrvatska sada može sjediti za istim stolom i zajedno s ostalima odlučivati', rekao je Bradtke.

Govoreći o pozivnici za članstvo u NATO-u, koju je Hrvatska dobila na summitu Saveza održanom u Bukureštu prošlog tjedna, Bradtke je rekao da je to povijesno postignuće za RH i signal ostatku svijeta da je Hrvatska sigurno mjesto za vođenje poslova.

Bush je želio doći u Hrvatsku da proslavi zajedno s njom to povijesno postignuće, da ohrabri nastavak njezinih napora i da pošalje poruku drugim zemalja u regiji da su im vrata NATO-a otvorena.

Američki je veleposlanik naglasio da je sada ključno pitanje kako odlične političke odnose pretočiti i na gospodarski plan.

U razgovorima koje je Bush vodio tijekom posjeta Hrvatskoj prošlog tjedna dotaknuta su pitanja izbjegavanja dvostrukog oporezivanja i ublažavanja viznog režima, rekao je Bradtke. Veleposlanik je najavio organiziranje posjeta američkog izaslanstva poslovnih ljudi Hrvatskoj koje će, kako je rekao, biti pažljivo sastavljeno kako to ne bi bio samo još jedan posjet u nizu nego posjet koji će donijeti i konkretne rezultate.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene