Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nevini osuđeni za ratni zločin

Braća Kupreškić: 'Čekanje presude nam je bio najteži trenutak'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pred trojicom hrvatskih generala besana je noć - čekaju odluku koja će im odrediti nastavak života. O kakvom se iščekivanju radi znaju samo oni koji su to prošli. U Vitezu, u Bosni i Hercegovini posjetili smo braću Kupreškić - nevine osuđene za ratni zločin u Ahmićima na 8 i 10 godina zatvora, a potom oslobođene.

Prošlo je već 10 godina. Ali, sjećanja se opet vraćaju... U Haagu su ležali 4 godine i 17 dana. Potpuno nevini optuženi su i osuđeni za zločin u Ahmićima.

Pročitajte i ovo Ilustracija Stravičan zločin Sedmorica silovala 13-godišnjakinju, njezinog dečka prisilili da sve gleda: "Preklinjem vas, nemojte me povrijediti, pustite me" Slika nije dostupna Već peti dan Trojica nepravomoćno osuđenih za ratni zločin štrajkaju glađu

'To iščekivanje presude, to je bilo toliko teško da je stvarno vrlo, vrlo teško objasniti na način da ja to sad riječima svojim opišem i da vam kažem', kazao je Mirjan Kupreškić. 'Kolebate se između toga da sutra idete kući, ujutro ili odmah poslije presude ili doživotno u zatvor ili svaka druga varijanta između tih. To je bio meni najteži trenutak', dodao je njegov brat Zoran.

Unatoč teškoj optužnici koja im je stavljena na teret, do samog su kraja vjerovali u sebe, svoju nevinost, obitelj, prijatelje i odvjetnički tim. 'U tom trenutku to je bilo toliko emotivno da vi s nikim niste mogli porazgovarati, a da nije plakao', prisjetio se Mirjan.

>> 'General Gotovina je smiren i cool, čudi se pesimizmu u Hrvatskoj'

>> 'Hvala Bogu da je poslao Gotovinu da mi bude prijatelj'

Haag ih je na kraju oslobodio svih optužbi tvrdeći da je prema njima učinjena ogromna nepravda, ali nikad nisu dobili odštetu. 'Poznato je dakle da sva nacionalna zakonodavstva imaju tu mogućnost, tu klauzulu kojoj se daje materijalna satisfakcija za duševne boli i tako dalje. Međutim ovaj sud to nema i mi nismo ostvarili nikakva prava', pojasnio je Zoran.

Skromna braća danas pričaju kako su sve uspjeli izdržati zahvaljujući molitvama. 'Nekakav taj duhovni naboj stečen u Međugorju nam je dao snagu', kazao je Mirjan. 'Prošlo je već prilično vremena, međutim opet se ta sjećanja vraćaju', dodao je Zoran.

Pogotovo sada, uoči presude generalima. 'Kada bi taj sud zaista samo rješavao sve po pitanju prava - onda držim da bi ove presude koje se trebaju izreći generalima morale biti oslobođajuće', smatra Zoran.

Stoga se danas od srca nadaju samo jednom - da će generali Gotovina, Čermak i Markač doživjeti ono što su i oni. A  to je izlazak na slobodu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene