Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posljedice požara

Brač: Sve je izgorjelo, u unutrašnjosti otoka života više nema

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Brač je obranjen, a vatra - pod kontrolom. No, desetina otoka izgleda stravično. Izgorjelo je sve - maslenici, pašnjaci, vinogradi i stoka. U unutrašnjosti otoka života više nema...

Oko 100 stabala maslina Dragomira Šimunovića iz Dračevice nastradalo je u požaru. 'Više to ne može za pet - šest godina, ne može taj urod da se nađe', očajan je Dragomir. 

Pročitajte i ovo Edi Delija i Sanja Jurišić Sezona pred vratima Vatrogasci najavljuju prosvjed, ne žele u vatru za 900 eura: "Ovaj put ne odustajemo. Idemo do kraja" Požar kod Šibenika Gasi ga 50 vatrogasaca Veliki požar kod Šibenika: "Zbog vjetra se vatra brzo širi, a gašenje otežava i nepristupačan teren"

No, još je gore kaže, što su mu stradali pašnjaci. 'Sad moram, ne samo ja već svi koji imamo stoku, moramo kupiti kukuruz, moramo kupiti travu, a znate i sami da na trajektu ne daju voziti travu'.

Neki su maslinike uspjeli obraniti vlastitim snagama. 'Čitavu noć smo zaljevali i naše i tuđe. Međutim, kad je došao požar, onda se dogodilo da nismo imali vode', kazao je Šimica Žujić.

Željka Martinović, najviše je bila zabrinuta zbog svoje 3,5-godišnje djevojčice. 'S obzirom da su tu bili i vatrogasna kola i jako puno ljudi i prijatelja koji su došli s gumama gasiti i piliti borove, bila sam ipak uvjerena da neće doći do kuća'.

Vatrogasci su još na terenu, a požar je ipak pod nadzorom. 'Uvijek smo oprezni pri ocjenama, ali velikim dijelom je pod nadzorom. To sad, nakon tri dana, ipak možemo kazati. Što znači da nema otvorenog plamena, da nema otvorene linije, ima dimova koji će biti još nekoliko dana', kazao je Mladen Jurin, glavni vatrogasni zapovjednik.

Dodao je kako je ovo jedan od najtežih požara u posljednjih 10 godina, angažirani su gasitelji iz cijele Hrvatske, kao i sve raspoložive zračne snage. 'Sve što je moglo poletjeti u tom trenutku, od 14 letjelica 13 je angažirano. Izvršili smo 204 sata naleta, 7.543 tone vode je izbačeno', kazao je Mate Obradović, zapovjednik zračnih protupožarnih snaga.

Požarište je obišla i premijerka Kosor koja je zahvalila svim vatrogascima i obećala kako će Vlada pomoći oko štete koju su pretrpjeli mještani.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene