Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov najavio je u četvrtak kako će, odlukom saborskog Predsjedništva, Etički kodeks o ponašanju zastupnika biti upućen Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav, a kada Predsjedništvo predloži taj propis, on će ići na raspravu na plenarnu sjednicu.


"Bit će samostalan kodeks, a istovremeno Odbor provodi raspravu i o svim prijedlozima koji su došli za promjenu Poslovnika", izjavio je Petrov novinarima nakon sjednice saborskog Predsjedništva.

Vezani članci Sjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Povjerenstvo neće pokrenuti postupak protiv Plenkovića i Butkovića: "To je pitanje za DIP" Božo Petrov I Petrov objavio grozne prijetnje koje dobiva: "Snajper ćorav nije", "Majku ti j***m u usta"

Intencija je bila, pojasnio je, učiniti da Kodeks sadrži smjernice koje neće uključivati kazne, nego smjernice kakvo bi trebalo biti postupanje svakog saborskog zastupnika.

"Nadamo se da će naši zastupnici biti na toj razini da se neće trebati izricati sankcije, nego da se zaista možemo kvalitetno i odgovorno ponašati u Saboru, a isto tako prema svojim kolegama", poručio je Petrov.

Novinari su ga pitali i o Mostovu prijedlogu Zakona o arhivskoj građi, o kojem je Vlada jutros dala negativno mišljenje, s kojim su se složili i ministri iz kvote Mosta.

"Što se tiče samog prijedloga zakona i mišljenja Vlade, mišljenje Vlade postoji. Meni je drago da oni imaju prijedloge. Ne mogu reći da nije prihvaćeno, oni su dali svoje mišljenje na temelju samog našeg prijedloga kojeg smo mi dali. Oni su isto dali svoje preporuke, a o svemu tome će se raspravljati u Hrvatskom saboru", rekao je Petrov.

Kazao je i kako je zamolio Mostove ministre da podrže prijedlog, iz razloga što je Mostu jako bitno da dođe mišljenje Vlade i da se ne rade presedani.

"Bitno je da bude mišljenje Vlade, a o svemu tome će se raspravljati u Hrvatskom saboru koji je najviše zakonodavno tijelo", poručio je.

Na najave iz HDZ-a da će s prijedlogom tog zakona, koji radi Ministarstvo kulture, izaći i prije ljeta, Petrov je istaknuo: "To ćemo vidjeti. Mislim da, s obzirom na ono što smo predložili, da se to može bez ikakvih problema i izglasati u redovitoj proceduri i to je isto namjera do samog raspuštanja Sabora pred lokalne izbore. Nakon toga, kada dođe cjeloviti zakon, onda sam ja i za to da se provede još jednom rasprava. Kad će to biti i kako će to biti, to ćemo vidjeti ali kada smo krenuli u proceduru zašto ne". (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju