Davor Božinović (Foto: Igor Kralj/PIXSELL)
Davor Božinović (Foto: Igor Kralj/PIXSELL) Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u ponedjeljak je u Petrinji sudjelovao u preventivnoj akciji “Manje oružja, manje tragedija” čiji je cilj senzibilizirati javnost i potaknuti je na dobrovoljnu predaju oružja, odnosno utjecati na podizanje razine svijesti o opasnostima od nestručnog rukovanja oružjem i eksplozivima.


Kampanja je održana u Osnovnoj školi Dragutina Tadijanovića u Petrinji, koju su ovom prigodom posjetili i učenici OŠ Mate Lovraka, doznaje se u MUP-u.

Vezani članci Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović Božinović nakon tragične smrti 42-godišnjeg vatrogasca: "Goran je poginuo kao heroj koji je spašavao druge" Velimir Tišma Pronašli su oružje, ali ni trenutka nisu dvojili što će učiniti: "Čistio sam staru staju i pronašao torbu punu streljiva, bombi i detonatora..."

Prema policijskim podacima od 1. rujna 2007. do kraja prošle godine kroz kampanju je u Sisačko-moslavačkoj županiji prikupljeno gotovo 500 komada vatrenog oružja.

Također, to je nakon Ličko-senjske i najugroženija županija po minski sumnjivim područjima, koja u Hrvatskoj obuhvaćaju površinu od 405,9 četvornih kilometara na prostoru 9 županija te 58 gradova i općina.

MUP stoga pridaje veliku pozornost preventivnim akcijama na minski najugroženijim područjima, a djecu upozoravaju da ne diraju sumnjive predmete i oružje te da ne ulaze u minska polja. Podsjećaju i da u prošloj godini prvi put od osnivanja Hrvatskog centra za razminiravanje (HCR), prije dvadeset godina, nije zabilježen niti jedan minski incident ili nesreća te da je razminiranje minski sumnjivih područja jedan od prioriteta hrvatske Vlade.

U MUP-u upozoravaju djecu da sumnjivo sredstvo, ako ga primijete u prirodi, nikada ne diraju, već da pozovu policiju na 192 ili se obrate svojim roditeljima i nastavnicima.

Policija apelira i na sve koji još negdje u svojim domovima čuvaju ili skrivaju oružje ili eksplozivna sredstva da ga bez straha od sankcija prijave policiji, s napomenom da ih građani ne donose sami u policijske postaje, već da nazovu na broj telefona 192, nakon čega će policijski službenici u civilu doći na dogovoreno mjesto i preuzeti opasno sredstvo. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju