Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predstavljena nova čizma

Božinović: Hrvatski vojnik je 'od glave do pete' u domaćoj opremi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski vojnik u ovom je trenutku 'od glave do pete' opremljen hrvatskim proizvodima, izjavio je ministar obrane Davor Božinović, predstavljajući novu vojnu čizmu kao zajednički proizvod četiri domaće tvrtke, a koju će za mjesec dana obuvati hrvatski vojnici u zemlji te u međunarodnim misijama.

'Zaokružujemo plan o hrvatskom vojniku koji će biti odjeven u hrvatsku odoru, s hrvatskom kacigom, opremljen suvremenim domaćim pištoljem i jurišnom puškom, a od sada i obuven u domaću čizmu', naglasio je Božinović u Administrativnom središtu MORH-a. Činjenicu da je u projektu opremanja vojnika novom čizmom, koji je ukupno koštao 19 milijuna kuna odnosno 580 kuna po čizmi, sudjelovala domaća zajednica ponuditelja (tvrtke INKOP obuća Poznanovec, Borovo kožna obuća Vukovar, Jelen Profesional Čakovec i Obuća Viko Varaždin) vidi kao dokaz kvalitete domaće vojne industrije te kao veliku šansu za njezin izlazak za treća tržišta.

Pročitajte i ovo Vojska Ministarstvo potvrdilo uhićenje Pripadnik MORH-a prevozio migranta: Prijeti mu visoka kazna Slika nije dostupna služba počinje uskoro Sve bi seke ljubile mornare: MORH raspisao natječaj za čak 200 djelatnika, pogledajte koji su uvjeti

Čizma koja ne zaostaje za najboljima

Naglasio je da domaći proizvođači već sudjeluju na jakim svjetskim sajmovima vojne opreme, da su već dogovorili 'tendere' za 70.000 vojnih čizmi za više stranih država i vojski.
'Na tome će se raditi i dalje. Ovo je samo početak koji nas ispunjava optimizmom', poručio je, naglasivši da će referentna osnova za dobar plasman biti upravo sudjelovanje hrvatskih vojnika u međunarodnim mirovnim misijama 'koje će pomoći da naša proizvodnja bude svjetski prepoznatljiva'.

'Neću reći da je čizma najbolja na svijetu, ali ću reći da ne zaostaje za najboljima', istaknuo je Božinović, napominjući da je čizma u tehnološkom i znanstvenom smislu zadovoljila čak 48 segmenata tijekom dvogodišnjeg ispitivanja, dio kojih se provodio u Afganistanu i Siriji, da je bila za 40 posto jeftinija od inozemnih ponuditelja. Ugovor je sklopljen na četiri godine, pa bi do 20. svibnja trebalo biti isporučeno 7000 pari čizama, a do kraja svibnja još toliko. Rok trajanja čizme je godinu dana, no kako su proizvedene zimska i ljetna inačica, to praktično znači dvije godine, naglasio je ministar. (Hina)



 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene