Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Svijet prolazi kroz fundamentalne promjene sigurnosnih sustava, a hrvatska vanjska i sigurnosna politika prepoznata je kao ona koja je anticipirala te promjene, izjavio je u Muenchenu hrvatski ministar obrane Davor Božinović.


Božinović sudjeluje na 47. Konferenciji o sigurnosti koja slovi kao najvažniji svjetski forum za obrambena i sigurnosna pitanja i okuplja oko 350 predstavnika sigurnosne i obrambene politike iz čitavog svijeta među kojima su i mnogi šefovi vlada i država kao i resorni ministri.

Vezani članci Slika nije dostupna Ministri: Ugovor RH s EU-om za poljskog predsjedanja Slika nije dostupna 'EU počiva na vladavini prava'

'U središtu pozornosti su budući sigurnosni izazovi na koje međunarodna zajednica mora odgovoriti kroz umreženu sigurnost', rekao je Božinović.

'U sigurnosnom smislu svijet prolazi kroz fundamentalne promjene. Svi su, pa i Hrvatska, kao i cijeli NATO, pred promjenama sigurnosnih sustava', dodao je ministar.

Hrvatska anticipira promjene

Po njegovim riječima, uloga NATO-a je revidirana nakon Lisabonskog summita, osobito u pogledu regionalnog grupiranja snaga i podjele tereta u međunarodnim misijama.

'Hrvatska vanjska i sigurnosna politika prepoznata je kao ona koja je anticipirala te promjene', ustvrdio je Božinović dodajući da se taj novi koncept očituje kroz suradnju sa susjednim zemljama u okviru Američko-jadranske povelje i osnivanje regionalne škole policije.

>> SAD: Hrvatsku vidimo kao regionalnog vođu

Božinović se tijekom konferencije odvojeno susreo s britanskim, njemačkim i afganistanskim ministrima obrane. (Hina)