Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Ne zaboraviti Tuđmana'

Bozanić zahvalio Bogu: Radujemo se slobodi naših generala!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na svetoj misi u zagrebačkoj katedrali, na kojoj su bili i oslobođeni hrvatski generali, kardinal Bozanić je zahvalio Bogu na njihovoj slobodi. Upozorio je da se ne smije zaboraviti Franju Tuđmana.

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić večeras je na misi u zagrebačkoj katedrali, na kojoj su nazočili i hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markač, istaknuo kako se ne smiju zaboraviti žrtve Domovinskoga rata, a posebno se ne smije zaboraviti prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana.

'Večeras, dok se radujemo slobodi naših generala, ne zaboravljamo događaje koji su vezani uz trnovit put do hrvatske slobode i nezavisnosti, koja počiva na hrabrim ljudima, spremnima na žrtvu za dobro bližnjih i svoje Domovine, uvijek poštujući i zauzimajući se za prava drugih', rekao je Bozanić dodavši kako se večeras spominjemo početaka, oduševljenja i spremnosti hrvatskih ljudi da žive u slobodi poput drugih naroda.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zbog izuzeća jednog suca Haag odgodio izricanje presude Šešelju na neodređeno Slika nije dostupna Glavni haški tužitelj Brammertz će tražiti reviziju presude Stanišiću i Simatoviću, o Gotovini još nije odlučio

>> GOTOVINA: Okrenimo se budućnosti!; MARKAČ: U srcu sam uvijek nosio svoju domovinu!

Istaknuo je kako se ne smije zaboraviti sve žrtve koje su ugrađene u našu radost, prinoseći molitvu za pokoj preminulih, među kojima na poseban način za prvoga hrvatskoga predsjednika dr. Franju Tuđmana.

Naviknuti na razne udarce, pa i na one koje duša teško podnosi, susreli smo dodir Božje prisutnosti te osjetili dar koji pokreće srce i svaki osjećaj pretvara u radost i oblikuje u riječi: 'Bože, hvala ti', rekao je kardinal dodavši kako su to bile prve riječi koje su mnogi ponavljali, koje su odjekivale u domovima i dušama Hrvata.

Podsjetio je da smo još jučer sklapali ruke, palili svijeće, zajedno pjevali i molitvom povezali Hrvatsku te dodao kako je u nama tinjala nada. 'Zbog toga nam je srce puno što ovdje vidimo ostvarenu nadu zajedništva s našim generalima Antom Gotovinom i Mladenom Markačem', rekao je napomenuvši kako su se hrvatski generali, dok su kao zatočenici u mislima navraćali u Domovinu, sjećali i Stepinčeve katedrale.

Bozanić smatra kako je današnja presuda važan događaj koji kao vjernici ne mjerimo političkim mjerilima. 'On je važan za naše hrvatsko društvo, za svakoga tko je ljubitelj istine i želi nositi odgovornost za Hrvatsku', rekao je podsjetivši kako se vidjelo što znači oglušiti se na osjećaj naroda, na sigurnost koja postoji u našoj hrvatskoj duši.

Ocijenio je kako je ljudima kojima su pogažena prava samo zato što su Hrvati i katolici bilo jasno da nije istina ono što se nameće. 'Znali su da je istina u onome što živi na dnu duše, pred čim je čovjek ponizan i zahvalan', rekao je dodavši kako Hrvatska nije tražila tuđu nesreću, nego branila svoje i oslobađala se od nasilja.

'Nije nam svejedno kad se pokušava graditi na nečemu što je daleko od osjećaja naroda', istaknuo je dodavši kako pritom misli na pitanja o odgoju djece i mladih, o obrazovanju hrvatskih učenika i studenata. Dodao je kako nije svejedno kada netko želi odmaknuti roditelje od djece i od odgovornosti za njihov odgoj te nametati propise i programe koji ne vode k dobru hrvatske Domovine.

'Dragi generali, hvala vam za svjedočanstvo i žrtvu! Vi se vraćate svojoj Domovini. Hrvatska vas i danas treba', rekao je Bozanić zahvalivši Bogu za očitovanje dobrote. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene