Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Središnje misno slavlje na današnju svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije u svetištu Majke Božje Bistričke predvodio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić pred brojnim vjernicima kojih se ove godine okupilo više od 80.000.


Slaviti blagdan Uznesenja Marijina nadasve znači s pouzdanjem usmjeriti pogled u budućnost, i ne samo našu, nego čitavoga čovječanstva, jer Blažena Djevica Marija, tijelom uznesena u nebesku slavu, poručuje da je kruna vjere u Krista vječni život, rekao je kardinal Bozanić. 

Vezani članci Slika nije dostupna Bozanić: Laž nipošto ne vodi k zadovoljstvu Slika nije dostupna 'U javnom prostoru mora biti mjesta za Boga'

Današnji blagdan daje putokaz nade i utjehe, a spasenje svakog ljudskog bića koje živi zajedništvo s Isusom jest sada i ovdje, poručio je kardinal.

"U posljednje vrijeme - zbog strašnih i potresnih oblika nasilja, od kojega nisu pošteđene ni naše sredine, i terorizma svjetskih razmjera izazvana skrivenim i podlim silama zla - čini se da strah preuzima mjesto nade, čak i među vjernicima", rekao je kardinal Bozanić.

"Neka mir za pučanstvo na Bliskom istoku izmoli Marija", rekao je Bozanić pozivajući na molitvu.

Osvrnuo se zatim i na trenutačno stanje duha u Hrvatskoj. "U ovim ljetnim mjesecima stječe se dojam da se nad Hrvatsku nadvila neka tamna noć duha. Sve se relativizira. Čini se kao da smo za zaradu spremni sve učiniti i sve dozvoliti. Što se sve ovih tjedana ne nudi i reklamira po hrvatskom Jadranu? Dakako, naši mediji svojim fotografijama, reklamama i reportažama daju svemu tome zapaženi poticaj i doprinos", rekao je Bozanić, te zapitao:

"Gdje je ukus, dostojanstvo i poštivanje tuđih svetinja kod onih koji u novinama medaljicu Blažene Gospe nude zajedno s neprimjerenim fotografijama. Neke stvari ne idu zajedno, postoje i granice", rekao je kardinal i podsjetio na riječi svog prethodnika, pokojnog kardinala Franje Kuharića: "Ima istina od kojih se ne može odstupati. Ima granica na kojima se mora stati i položaja s kojih se ne smije uzmicati"

U Mariji Bistrici danas se okupilo od 80.000 do 90.000 hodočasnika. Prijašnjih godina je na Veliku Gospu u Mariju Bistricu dolazilo 50.000 do 60.000 vjernika, kaže voditelj smjene Operatvno-komunikacijskog centra te policjske uprave Darko Dlesk. 

U Aljmaš hodočastilo više od 50.000 vjernika 

U aljmaško svetište Gospe od Utočišta danas na blagdan Velike Gospe hodočastilo je više od 50.000 vjernika, a središnju misu predvodio je đakovački i srijemski biskup msgr. Marin Srakić na novoizgrađenom oltaru ispred crkve.

U svojoj propovijedi naglasio je kako je Marija pokazala da se može birati između života i smrti, između dobra i zla.

"Izaberite dobro, okrenite se svojoj obitelji i trajnim
vrijednostima", poručio je.

Upozorio je na opasnosti koje vrebaju današnjeg čovjeka i naglasio kako je upravo "današnji blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije u nebo znak nade i budućnosti za svakog čovjeka".
"Aljmaško svetište danas se po mnogo čemu razlikuje od Gospinog svetišta unazad 3. stoljeća, ali jedno je isto - vjernici dolaze po milost Gospi od Utočišta", istaknuo je biskup Srakić.

Svečanost Velike Gospe u Aljmašu počela je danas od ranih jutarnjih sati kada su stizali brojni hodočasnici, među kojima i nekoliko tisuća pješaka iz Osijeka i okolnih mjesta.

Aljmaška crkva Gospe od Utočišta, koja je izgrađena 1704. godine, u velikosrpskoj agresiji srušena je do temelja, a na njezinu je mjestu izgrađena nova crkva. Biskup Srakić novu je crkvu posvetio prije dvije godine u sklopu obilježavanja tri stoljeća aljmaškog svetišta. 

Slavlje i misa u Sinju  

U Sinju, najvećem marijanskom svetištu na južnim prostorima Hrvatske gdje se Čudotvorna Gospa Sinjska slavi gotovo 300 godina, danas je proslavljen blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije. 

U posljednjih 9 dana od kada su na programu mise devetnice, uključujući i današnje završno slavlje, Sinj je pohodilo više od 100 tisuća vjernika iz cijele Dalmacije i ostalih krajeva Hrvatske, te susjedne Bosne i Hercegovine, a današnjem misnom slavlju prisustvovao je i veliki broj stranaca.

Današnje slavlje počelo rano svetom misom zornicom na
tvrđavi Grad. Potom je održana tradicionalna procesija ulicama grada u kojoj su alkari, policajci, vojnici i mladi svećenici nosili sliku Čudotvorne Gospe Sinjske koju Sinjani posebno štuju kao svoju nebesku zaštitnicu.

Nakon procesije na Trgu Franje Tuđmana svečanu svetu misu predvodio je i propovijedao splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić.

Nadbiskup Barišić posebno je govorio o obitelji kao temelju društva.

"Vjerujemo da će se svi odgovorni i sve društvene institucije zdušno zauzeti da obitelj bude dovoljno zaštićena od nezaposlenosti, rada nedjeljom, te malih i nestabilnih primanja, nedostatka životnog prostora i uništavanja vrednota", rekao je.

Obitelj nije tek obična društvena kategorija, već temeljna
vrijednost, rekao je i izrazio nadu da će sve političke stranke u
Hrvatskoj još više istaknuti u svojim programima obitelj.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju