Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća državnih i drugih izaslanstava podno spomen- obilježja te komemorativnim skupom danas je obilježena 18. obljetnica ubojstva dvanaestorice pripadnika Specijalne jedinice policije Vinkovci, koje su pripadnici srpskih paravojnih postrojbi ubili i masakrirali 2. svibnja 1991. u Borovu Selu, današnjem Borovu.


Kod spomen-obilježja u središtu Borova vijence su položili i svijeće zapalili roditelji i članovi obitelji poginulih redarstvenika, izaslanik Predsjednika Republika general pukovnik Slavko Barić dok su ime Sabora i Vlade to učinili potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks i potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugenercijske solidarnosti Jadranka Kosor.

Vezani članci Obljetnica pogibije 12 redarstvenika Božinović u Borovu: "Ubojstvo 12 redarstvenika bio jedan od najokrutnijih i najpodlijih zločina" Milorad Pupovac Pupovac o incidentu u Borovu: "Žao mi je što je tim mladim ljudima podstrek došao i od najviših predstavnika državnog vrha"

Vijence su položila i svijeće zapalila i izaslanstva Ravnateljstva policije MUP-a, Vukovarsko-srijemske županije, Koordinacije udruga proizišlih iz Domovinskog rata te Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata čiji su članovi u mimohodu prošli od ulaza u Borovo do spomen obilježja.

U prigodnom govoru, potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks kazao je da je ubojstvo hrvatskih redarstvenika u Borovu bila zločinačko planirana akcija kojom je mladoj hrvatskoj državi trebao bit nanesen težak udarac.

'Ove žrtve vapiju za pravdom, ali i podsjećaju na istinu da je na Hrvatsku izvršena otvorena oružana agresija a ne da se radilo o građanskom ratu ili da je Hrvatska izazivala da bude napadnuta', poručio je Šeks.

Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor pozvala je nadležne institucije da učine sve kako bi krivci za ubojstvo i masakr hrvatskih redarstvenika u Borovu, nalogodavci i izvršitelji, bili privedeni pred lice pravde.

Bili primjer svim hrvatskim braniteljima

'Zbog svoje požrtvovnosti, hrabrosti i ljubavi prema Domovini, dvanaestorica ubijenih hrvatskih redarstvenika postali su primjer i nadahnuće svim hrvatskim branitelja u Domovinskom ratu', poručio je ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko te istaknuo da je doprinos MUP-a u Domovinskom ratu bio nemjerljiv.

Molitvu je vodio vojni ordinarij, msgr. Juraj Jezerinac koji će u vinkovačkoj Župnoj crkvi svetih Filipa i Jakova predvoditi i misu zadušnicu za ubijene redarstvenike.

U Borovu je 2. svibnja 1991. godine iz zasjede ubijeno dvanaest hrvatskih redarstvenika nakon što su došli izbaviti dvojicu svojih kolega, koje su tijekom redovite ophodnje u noći s 1. na 2. svibnja zarobili pripadnici srpskih paravojnih postrojbi.

Ubijeni su i masakrirani redarstvenici Stipan Bošnjak, Antun Grbavac, Josip Culej, Mladen Šarić, Zdenko Perica, Zoran Grašić, Ivica Vučić, Luka Crnković, Marinko Petrušić, Janko Čović, Željko Hrala i Mladen Čatić.