Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Velik broj zainteresiranih kupaca

"Čizma nad čizmama": Borovo će opet proizvoditi legendarne "zenge"

Zenge (Foto: Borovo)
Zenge (Foto: Borovo) Foto: Borovo
Od kad je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u vukovarskoj Koloni sjećanja podsjetila na Zenge, tvornicu obuće Borovo zasipaju pitanjima o proizvodnji tih slavnih gležnjača.

U obrani Vukovara u Domovinskom ratu 1991. godine i Zenge su odigrale važnu ulogu. Gležnjače su to koje je proizvodila tvornica obuće Borovo, a nosili su ih hrvatski vojnici dok su prije 26 godina branili Grad heroj.

Pročitajte i ovo Osijek MUKE S OTPADOM Slavonski gradovi moraju platiti 9 milijuna eura odštete: Štetni ugovor potpisan prije 22 godine, a nitko neće odgovarati Ilustracija Građani se žale Na istoku zemlje građane zgrozile mrtve ptice: "Bilo ih je po travi, stazama, uz cestu…"

Na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara, 18. studenog Zenge je simbolično obula i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović koja je tom prigodom rekla da time želi poručiti kako su Vukovaru potrebna radna mjesta za bolju budućnost. Bio je to poticaj za mnoge da se počnu raspitivati o slavnim gležnjačama.

"Pojavio se velik interes za te čizme tako da planiramo ponovno proizvoditi žute čizme. Imamo znanje, tehnologiju, a koliko vidimo - i tržište ih traži. Ovisno o trendovima, možda ćemo ih proizvoditi u još nekim bojama, ali će svakako jedna od njih biti i njihova izvorna žuta", kaže Marija Rušnov, stručni suradnik u marketingu Borova.

Proizovdnja započela 1985. godine

U Borovu su s proizvodnjom žutih čizama započeli tijekom 1985. godine. Prethodno su dobili narudžbu od strane američke tvrtke Royce Shoes, a bila je namijenjena nošenju u tamošnjim pustinjsko-planinskim područjima gdje vladaju estremno visoke temperature, dok noću temperatura zraka naglo pada. S obzirom na potrebnu tehnologiju, žuta se čizma proizvodila u pogonu Poly, koji je tijekom rata razrušen te više ne postoji, piše Večernji list.

"Godišnje se za potrebe američkog kupca proizvodilo od 200 do 250.000 tisuća pari čizama. Sve je završavalo na tamošnjem tržištu tako da se ove čizme nisu mogle kupiti u našim maloprodajdnim objektima. Riječ je o visoko kvalitetnoj čizmi koju su odlikovali kvalitetni materijal i činjenica da je vodonepropusna. Usto je bila iznimno udobna", kaže asistentica u uredu uprave Borova Anica Panenić.

Limitirana serija

Prošle godine Borovo je proizvelo limitiranu seriju od samo 600 pari žutih čizama koje su bile identične onima koje su se proizvodilie do početka Domovinskog rata.

S ratom s njenom kvalitetom iz prve ruke upoznali su se i vukovarski branitelji koji su "zenge" nazivali "čizmama nad čizmama".

''Naše 'žute cipele' Zenge postale su simbolom brige za hrvatskog branitelja. 1991. godine u Borovu su se proizvodile 'žute čizme' koje su rađene kao lohn posao tj. po narudžbi američke tvrtke Royce. Kako narudžba nije isporučena zbog početka Domovinskog rata, čizme su ostale u Borovu. Za vremena zime, braniteljima su dane žute čizme u Borovu te su oni u njima odlazili u obranu i na taj način postale simbolom koraka u bitci za Vukovar. 'I danas, hodajući šetnicom uz Dunav, ako sklopite oči i čujete vjetar, čuju se koraci žute čizme. Zvuk koraka slobodne vukovarske mladosti'. (Citat iz ulomka iskaza logoraša Veleprometa.)'', objavljeno je na internetskoj stranici Borova.

Zenge (Foto: Borovo) Zenge (Foto: Borovo) Foto: Borovo

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene