Dnevnik NOVE TV donosi posljednje istraživanje raspoloženja birača u Osijeku 7 dana prije izlaska na birališta.


U odnosu na početak kampanje, Ivan Vrkić povećava prednost i pobjeda za još jedan četverogodišnji mandat čini se sigurnom. Najozbiljnija protukandidatkinja, HDZ-ovka Ivana Šojat, gubi potporu i sve je dalje od pobjede.

VRKIĆ POVEĆAVA PREDNOST PRIJE IZBORA

Vezani članci Zatvara se šećerana u Osijeku - 1 Čeka li osječku tvornicu šećera nakon 114 godina rada - gorka sudbina? "S upravom nema kontakta, radnici šaptom odlaze" Ivana Šojat iz HDZ-a prešla u SDP (Foto: Davor Javorovic/PIXSELL) Kandidatkinja za gradonačelnicu napustila HDZ i pristupila klubu SDP-a: ''Bila sam potrošni kvisko''

Ivan Vrkić u ovom trenutku uživa potporu 37,2 posto birača i u mjesec dana povećao je prednost za 9,3 posto. U istom razdoblju njegova protukandidatkinja Ivana Šojat iz HDZ-a može računati na 16,3 posto potpore birača ili 2,2 posto manje nego prije mjesec dana. Potpora pada i kandidatu Mosta za gradonačelnika Miroslavu Šimičiću.

Podupire ga 8,6 posto birača ili 1,3 posto manje u odnosu na prvo istraživanje DNEVNIKA NOVE TV. Manju potporu ima i Dragan Vulin, predsjednik HDSSB-a. Podupire ga 8,4 posto birača, a bilježi i najveći pad od svih kandidata za gradonačelnika, i to od 4,2 posto. Nezavisna kandidatkinja Danijela Lovoković ima potporu od 5,7 posto, a Anto Đapić 5,4 posto birača. Kristijan Šimičić uživa potporu 5,2 posto ispitanika, a ostali kandidati mogu računati na potporu od3,6 posto birača, dok je neodlučnih 9,8 posto.

VRKIĆ UVJELJIVO POBJEĐUJE U DRUGOM KRUGU

Ivan Vrkić u drugom krugu uvjerljivo pobjeđuje HDZ-ovu protukandidatkinju Ivanu Šojat. Vrkić može računati na 60,3 posto potpore birača, a Šojat na 26,5 posto. U odnosu na prvo istraživanje gradonačelnik Osijeka povećao je prednost, i to za 10,3 posto, a HDZ-ova kandidatkinja izgubila je potporu, i to od 9,5 posto birača. Ne bi glasovalo 6 posto birača, neodlučnih je 5,1 posto, dok odbija odgovoriti 2,1 posto birača.

NA KOJE BIRAČE MOŽE RAČUNATI VRKIĆ, A TKO SU BIRAČI IVANE ŠOJAT

Ivan Vrkić, iako ide kao nezavisni kandidat, može računati na 98 posto birača oporbenog SDP-a, HNS-a i HSS-a, a Ivana Šojat tek na 1 posto tog biračkog tijela.
Zato 80 posto birača HDZ-a u drugom krugu svoj glas daje Ivani Šojat, no njih 20 posto će svoj glas dati gradonačelniku Osijeka.

58 posto birača Mosta svoj bi glas u drugom krugu dalo Ivanu Vrkiću, a njih 16 posto Ivani Šojat. No HDZ-ova kandidatkinja može računati na 42 posto birača HDSSB-a, a Ivan Vrkić na 37 posto te stranke, koja je u''slobodnom padu'' mjesecima.

68 posto birača ostalih stranaka svoj bi glas dalo Vrkiću, a njih 15 posto Ivani Šojat. 42 posto neodlučnih je uz Vrkića, a njih 10 uz Ivanu Šojat.

OPORBENA KOALICIJA SDP-HNS-HSS-HS VODI U GRADSKOM VIJEĆU

U Gradskom vijeću Osijeka nijedna stranka neće imati većinu. No trenutačno vodi koalicijska lista SDP-HNS-HSS s 24,4 posto. HDZ-ova lista mogla bi računati na potporu 20,4 posto birača, a koalicijska lista, predvođena HDSSB-om, mogla bi računati na potporu 9,1 posto ispitanika. Nezavisna lista Danijele Lovoković mogla bi dobiti 7,2 posto birača. Most također može računati na potporu 7,2 posto birača. Desno Ante Đapića mogla bi osvojiti 4,9 posto. Biraj Bolje ima potporu 4,3 posto birača. Ostale liste uživaju potporu 12,1 posto birača, a neodlučnih je 10,3 posto.

NAPOMENA:

Istraživanje je provedeno na stratificiranom slučajnom uzorku od 800 punoljetnih građana Osijeka. Uzorak je stratificiran prema veličini naselja, a odstupanja strukture uzorka od strukture populacije prema spolu, dobi i stupnju obrazovanja korigirana su postupkom otežavanja. Istraživanje je provedeno od 10. do13. svibnja 2017. godine. Pogreška mjerenja je +/-3,6%.

Cipek: "Mislim da u Osijeku nećemo gledati čudo"

Rezultate istraživanja u Dnevniku Nove TV komentirao je politički analitičar Tihomir Cipek.

'„Ima svakakvih čuda, ali mislim da u Osijeku nećemo gledati čudo"'

„Čini se da nezavisni kandidati imaju prednost, kao da sama ta činjenica donosi određeni postotak. Činjenica je i da HDZ nije dovoljno radio i u nizu gradova nisu stvorili kandidate koji bi biračima bili zanimljivi“, kazao je Cipek.

Slaže se kako je malo vjerojatno da u Osijeku dođe do nekog obrata.

„Ima svakakvih čuda, ali mislim da u Osijeku nećemo gledati čudo. Možemo s velikim pouzdanjem reći da će Vrkić biti gradonačelnik. Slavonija je u teškoj situaciji pa su se ljudi ipak predomislili i podržali nekoga tko do prethodnih izbora nije imao stranku iza sebe“, kazao je Cipek.

Poručio je i kako će Vrkić u skupštini ipak morati tražiti saveznike među drugim strankama.

„On će imati problem u sastavljanju većine, na HDZ nećemo računati, a moramo vidjeti kako će se ponašati male stranke“, kaže Cipek.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr