Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Republike Ivo Josipović nazočio je današnjoj svečanoj sjednici Gradskog vijeća Trogira, održanoj u hotelu 'Bellevue' u povodu dana Sv. Ivana Trogiranina, zaštitnika toga grada, a na sjednici je, uz ostalo, spominjana i legenda o Hrvatu koji je od Boga izmolio 'najljepši komad zemlje', koju je predsjednik komentirao.


Naime, trogirski je gradonačelnik Damir Rilje (SDP) obraćajući se nazočnima, ispričao legendu o Hrvatu koji je otišao Bogu pomoliti se, te mu je Bog dao 'najljepši komad zemlje'. Predsjednik Josipović je čestitajući Dan Trogira, u svojem obraćanju istaknuo kako je pažljivo slušao legendu o Hrvatu i Bogu, koju je ispričao trogirski gradonačelnik.

'Nastavak' legende

Vezani članci Ljilja Geić, predstavnica radnika Brodotrogira Radnici trogirskog brodogradilišta kreću u prosvjed, dio ih sedam mjeseci nije dobilo pravu plaću: "Trogir bez brodogradnje će biti mrtav grad" Slika nije dostupna Vinko Coce završio u bolnici!

'Ali ja znam i nastavak (legende). Prošla su stoljeća i tisućljeća i Hrvati žive na svojoj prelijepoj zemlji, ali ih je shrvala kriza – pad proizvodnje, nezaposlenost, razni problemi, nedostatak investicija i sve ono što opterećuje sve nas koji radimo u Hrvatskoj', rekao je Josipović, te dodao kako 'Hrvat opet ode Bogu i kaže: 'Bože dragi, dao si prosperitet našim susjedima, Europljanima si dao veliki brutoproizvod – izvoz i prosperitet, a mi imamo krizu. Učini nešto i za nas''.

HDZ-ovi vjećnici nisu nazočili jer, kako je rekao Miljenko Rilje, u dvorani 'nisu istaknuta državna obilježja', te 'nisu osigurana mjesta za HDZ-ove vijećnike, a dominiraju SDP-ovci i njihovi simpatizeri'

Po Josipovićevim riječima, 'Bog je na to Hrvatu rekao: ' Dragi moj, vrati se lijepo u svoju prelijepu zemlju koju sam ti dao, zasuči rukave i u 2011. godini iziđi iz krize''.

Buran pljesak

Nakon ovih Josipovićevih riječi uslijedio je buran pljesak sudionika svečane sjednice Gradskog vijeća Trogira, a Josipović je naglasio kako bi se 'morale provesti bolne reforme, zaustaviti strančarenja i predizborna prepucavanja te se posvetiti radu odlučno s puno napora i odricanja'. 'Ja sam siguran da će Hrvati to (Božje riječi) poslušati, jer je to jedini izlaz da Hrvatska osigura svoj prosperitet, članstvo u Europskoj uniji koje nije cilj nego sredstvo', kazao je.

'Mala šala'

Po završetku svečane sjednice trogirskoga Gradskog vijeća novinari su pitali predsjednika Josipovića što je bila poruka njegova istupa glede legende o Hrvatu i Bogu, a on je odgovorio da je to bila 'mala šala'. 'Poruka je bila ta da nema nikakvog čuda koje će riješiti naše probleme', i 'moramo zasukati rukave', dodao je. 'Svatko mora raditi svoj posao, od vrha države - Vlade koja vodi gospodarsku politiku da provede reforme i ubrza ih te da se poprave ona mjesta koja su lošija i ne daju rezultate, ali je odgovornost i na svakomu od nas koji radimo druge poslove', rekao je predsjednik Josipović.

HDZ-ovi vjećnici nisu nazočili jer 'nije bilo istaknutih državnih obilježja'

Inače, svečanoj sjednici trogirskoga Gradskog vijeća, koje ima ukupno 15 članova, nije nazočilo pet HDZ-ovih vijećnika, a nazočni su bili, uz ostale uzvanike, preostali vijećnici - osam iz koalicije SDP-a, HNS-a i HSU-a te po jedan iz HSLS-a i HSP-a.

>> Josipović: Povlačenje tužbe RH i Srbije nije na dnevnom redu

Predsjednik HDZ-ovog Kluba vijećnika u Gradskom vijeću Trogira Miljenko Rilje novinarima je izjavio da ne žele sudjelovati u radu svečane sjednice jer - kako je kazao - u dvorani 'nisu istaknuta državna obilježja', te 'nisu osigurana mjesta za HDZ-ove vijećnike, a dominiraju SDP-ovci i njihovi simpatizeri'. (Hina)