Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gost Dnevnika Nove TV

Bivši premijer Franjo Gregurić nahvalio Plenkovića, ali objasnio i njegovu najveću manu: "Bolja je i loša odluka nego nikakva"

Davanje mandata budućem premijeru predviđeno je Ustavnim promjenama 2000. godine. Iako Ustav nigdje ne spominje 76 potpisa, predsjednik Stipe Mesić prvi je inzistirao na potpisima kojima se može dokazati većina.

Njegov model upravljanja naslijedili su i Ivo Josipović, Kolinda Grabar-Kitarović pa sada i Zoran Milanović. A kako je voditi Vladu, to znaju samo oni koji su joj bili na čelu.

Pročitajte i ovo Novinari ispred Banskih dvora Promjene u Banskim dvorima FOTO Svi hrvatski premijeri: Znate li tko su sve bili predsjednici Vlade? Banski dvori Mala škola izbora Što je Vlada Republike Hrvatske?

Čega se od planiranog mandatari odmah na početku moraju odreći, na koja iznenađenja moraju računati - zna bivši predsjednik Vlade Demokratskog jedinstva Franjo Gregurić. Gregurić je mandat dobio od predsjednika Franje Tuđmana.

Kako je kazao, u njegovo vrijeme su bili potrebni 'komandosi' koji su bili brzi i sposobni donositi prave odluke u vrlo zahtjevno vrijeme. "Sada vidim prije svega pametnog, sposobnog predsjednika Vlade. Volio bih vidjeti u sastavu Vlade nekog iskusnog privrednika koji bi dobro došao", kazao je Gregurić i dodao da ih danas baš i nema.

Smatra da nema dovoljno gospodarstvenika u Vladi

Smatra da gospodarstvenika u politici danas nema dovoljno. "Kad se Hrvatska stvarala, to je bio jedan zanos gdje su svi, ne pitajući ni za plaću, ni za vrijeme, ni za rok do kojeg će tamo biti, dolazili", dodao je Gregurić.

"Sad je sve skupa više-manje proračunato. Svi politiku gledaju kao odskočnu dasku za duži i lakši način života, dok to u gospodarstvu tako ne ide", opisao je Gregurić.

Za pobjedu na izborima smatra kako je više Plenkovićeva nego pobjeda HDZ-a. "On je svojim prisustvom i djelovanjem u teškim i kriznim situacijama kada je tu koronavirus, svojim obilaskom pojedinih mjesta ulijevao nadu da zna kako izaći iz toga", opisao je Gregurić. 

Potrebne brze odluke

Gregurić kaže da će u ovim danima Plenković trebati donositi brze odluke te da mu je studioznost - mana. "Bolja je i loša odluka nego nikakva. Nikakva odluka je najgore što se može dogoditi. Tako je to bilo u ratu, tako je i u miru, a tako je i u obitelji", dodao je Gregurić.

Navodi da Plenković ima povoljnu situaciju, iza sebe četiri godine dobro istesanog odnosa među ljudima. "Ima još jednu veliku prednost koju mnogi ljudi nemaju - jako dobro poznaje Europsku uniju", objasnio je i dodao da i u Hrvatskoj treba stvoriti ekipu s kojom će rješavati probleme.

Za manji broj ministarstava smatra kako ne mora Vlada biti i efikasnija. "Trebao bi imati ljude koji su operativniji, otvoreniji i odgovorniji prema obavezama koje imaju i na taj način bi se moglo učiniti nešto više", rekao je Gregurić.

O lokalnoj samoupravi

Gregurić navodi da još nije vrijeme za rekonstrukciju lokalne samouprave. "Županije su nastale u vrijeme rata iz točno određenih razloga. To je tada trebalo, danas više taj problem ne postoji", navodi Gregurić i dodaje kako bi se to trebalo izanalizirati pa vidjeti.

"Jedan dobar župan jake županije s možda milijun stanovnika drugačije bi dolazio u Vladu i drugačije bi se stvari rješavale i operativnije nego se to radi danas", navodi Gregurić.

O HDZ-u i izborima

Gregurić o HDZ-ovom dobivanju izbora kaže kako je promatrao rezultate izbora. Uvjeren je da bi i Franjo Tuđman učinio isto što i Plenković, pomaknuo se prema centru.

"On je bio čovjek koji se prilagođavao vremenu i poduzimao mjere koje su bile potrebne u pojedinom trenutku", naveo je Gregurić i dodao da je jedan od primjera mirna reintegracija.

Smatra da Plenković nema potrebu 'ofirati' s desnicom. "Jedino što bih volio je da predsjednik uz sve ovo što je dobio, a dobio je vjetar u leđa, ostane s obje noge na zemlji", objasnio je Gregurić.

"Mislim da je puno toga naučio u prvom mandatu", kazao je i bivšim ministrima poručio da se prime posla, onoga koji znaju raditi. Gregurić navodi kako i dalje, iako u mirovini, radi u Crvenom križu i kod vatrogasaca.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene