Zoran Milanović, Tomislav Karamarko i Ivan Vrdoljak u godinu dana od premijera, zamjenika premijera i ministra koji upravljaju zemljom do političkih umirovljenika. Svaki od njih otišao je iz drugih razloga, a čini se da politici nakon godinu dana nisu rekli i zbogom.


Za Zorana Milanovića i Tomislava Karamarka sve su glasnija nagađanja da imaju predsjedničke ambicije. A Ivan Vrdoljak, što potvrđuju njegovi nasljednici, od politike se nije oprostio.

Vezani članci Hrvatski drzavljani stigli su izvanrednim letovima iz Portugala, Španjolske, Italije i Švedske u Zagreb - 4 Sletjeli u Zagreb: Čak 148 hrvatskih državljana vratilo se iz Portugala, Španjolske, Italije i Švedske Zoran Milanović s pripadnicima Obalne straže - 6 Milanović pohvalio mornaricu da dobro funkcionira u vrijeme koronavirusa, ali sam se ne drži preporuka

U šetnji Čakovcem sa SDP-ovcima bivši premijer Zoran Milanović pojavio se prvi put pred kamerama nakon što je odlučio odmoriti se od politike. Povukao se nakon gubitka na parlamentarnim izborima i okrenuo privatnom biznisu. Njegov povratak u politiku priželjkuje Predrag Matić. "S obzirom da danas kad vidite tko nam je predsjednik države, Sabora i Vlade, on je Abraham Lincoln za te osobe i žao mi je što je otišao iz politike", kaže Matić.

Da se na mala vrata u politiku vraća i Tomislav Karamarko, glasnije se počelo spominjati nakon njegove objave da pokreće Institut za sigurnost i prosperitet Hrvatske. "Iskreno, ja bih volio da se vrati u politiku, da imamo i ta mjerila tko se ne bi smio baviti politikom", ističe Matić.

U red bivših šefova stranaka uvrstio se nedavno i HNS-ov Ivan Vrdoljak. On sam izbjegava javna pojavljivanja, no njegov nasljednik objašnjava situaciju. "Pa ja sam siguran da sljedećih godinu dana neće biti u politici i da će razvijati možda svoje poslove. Da će uglavnom biti u Osijeku i tamo biti u politici, ali na jednom nižem nivou", kaže Predrag Štromar.

"Politika je, znate, jako zarazan posao i tko se jednom upeca u tu mrežu, teško iz nje izlazi", kaže Matić.

A njih trojica znaju koliko je politika zarazna. Vodili su zemlju, hoće li od birača dobiti drugu priliku – odlučit će izbori.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr