Općina Klis u četvrtak je ministru gospodarstva Tomislavu Ćoriću predstavila svoje projekte i zatražila pomoć u bržoj realizaciji.

Galerija Jakov Vetma, načelnik Općine Klis, i Sofija Preljvukić Vjetroelektrana, ilustracija Klis +0 Kliška tvrđava

Cilj im je što prije krenuti s izgradnjom nove vjetroelektrane i solarne elektrane. Direktor elektrane je nogometaš Milan Rapaić.

Vezani članci Eksplozija 50 godina opskrbljivala je obitelji energijom, a nestala je u samo nekoliko sekundi Policija, ilustracija Policija objavila detalje teške nesreće kod Klisa: Vozač automobila bio je pijan, suvozač se bori za život

Sve više rade i na turizmu pa na području bivših kamenoloma žele zelene ili turističke zone. U Općini je i inkubator za poduzetnike početnike.

Iznad Splita - Klis i na njegovu vrhu kliška tvrđava, a na njoj je sve više turista. Klis već godinama radi na turizmu, svoju tvrđavu uređuju milijunima kuna koje vješto povlače iz EU fondova. A imaju i niz drugih projekata.

Baš zato u četvrtak im je bio i ministar gospodarstva Tomislav Ćorić. Mještani baš i nisu znali za to.

Ovom prilikom Općina je ministru Ćoriću prezentirala projekt vjetroelektrane i solarne elektrane koje bi se trebale graditi na njihovom području Vučevica, Dugobabe.

Investitor i direktor bivši nogometaš

Mjesto je to često spominjano kao djedovina Ive i Ante Sanadera. Kao investitor i direktor buduće elektrane pojavljuje se bivši nogometaš, Milan Rapaić.

"Kao direktor navodi se Miki Rapaić. Razgovarao sam s njim, neovisno o tome što je Miki Rapaić, mi kao općina podržavamo takve projekte i jesmo za to na području naše općine", kazao je Jakov Vetma, načelnik općine Klis.

Novac, oko 150 milijuna eura stiže iz EU fondova. Sam ministar trebao bi pomoći da se projekt brže realizira.

"Moje ruke su prazne, samo maskica, ali pričamo o dobroj volji i potpori, kroz nacionalni plan oporavka i otpornosti koji će se u travnju uputiti u Bruxelles", rekao je ministar gospodarstva Tomislav Ćorić.

Sedam godina poduzetničkog inkubatora

Općina Klis slavi i sedmu godinu poduzetničkog inkubatora. Ovdje je počeo Mrvoš, s pametnom solarnom klupom.

A i tvrtka koja radi pametne sustave parkiranja, preko koda s mobitela. Ojačali su, sada su u Splitu, ali zahvalni Klisu na pomoći u startu.

"Sada smo u 35 zemalja i idemo naprijed", kazao je poduzetnik Dario Boras.

Klisu su jako važni i projekti sanacije njihovih kamenoloma u Mosoru i tupinoloma cementare, na rubu Solina. Spominje se ozelenjavanje ili čak hoteli i stanovi.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju