Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Počinitelji pronađeni i uhićeni, USKOK podigao optužnicu

Bivši glavni državni odvjetnik Radovan Ortynski bio meta zločinačkog udruženja: Spalili mu vikendicu na Braču

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
USKOK je donio rješenje o provođenju istrage protiv zločinačkog udruženja koje je sumnjiči da je podmetnulo požar na vikendici bivšeg glavnog državnog odvjetnika Radovana Ortynskog.

USKOK je podigao optužnicu protiv sedam hrvatskih državljana koje se sumnjiči da su 1. travnja 2017. zapalili vikedicu bivšeg glavnog državnog odvjetnika Radovana Ortynskog. Došlo je do eksplozije i požara, te je jedan od napadača zadobio teške tjelesne ozljede. 

Pročitajte i ovo Krijumčarenje duhana, ilustracija Akcija USKOK-a Objavljeni detalji o zločinačkom udruženju: Oštetili proračun za 150 tisuća eura Uhićenje, ilustracija Hitne dokazne radnje Velika akcija USKOK-a: Uhićenja u više županija, sumnja se u zločinačko udruženje

Šteta na vikendici koja se nalazi u Postirama na Braču je procijenjena na oko 200 tisuća kuna.

O svemu se oglasio i MUP koji je poručio kako su počinitelji uhićeni. 

Priopćenje USKOK-a prenosimo u cijelosti: 

"USKOK je, na temelju kaznene prijave PNUSKOK-a i rezultata međunarodne pravne pomoći iz Bosne i Hercegovine i SR Njemačke, donio rješenje o provođenju istrage protiv sedmero hrvatskih državljana (1970., 1966., 1987., 1978., 1966., 1970., 1989.) zbog postojanja osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja, dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom počinjenog u sastavu zločinačkog udruženja i pomoći počinitelju nakon počinjenja kaznenog djela počinjenog u sastavu zločinačkog udruženja.

Osnovano se sumnja da je I. okr., od siječnja 2017. godine do svibnja 2018. godine, na području Osijeka, Brača, Omiša, Splita, Makarske, Bosne i Hercegovine te SR Njemačke, povezao u zajedničko djelovanje II. okr., III. okr., IV. okr. i dvoje NN počinitelja, kako bi izvršili zapaljenje vikend kuće u vlasništvu Radovana Ortynskog u Postirama na otoku Braču.

U cilju realizacije opisanog plana, I. okr. je dogovorio da II. okr. i III. okr., zajedno sa još dvoje NN počinitelja, izvrše zapaljenje predmetne vikend kuće, a da IV. okr. bude osoba putem koje će se I. okr. izvijestiti o izvršenju planiranog kaznenog djela. Drugookrivljeni i III. okr. su 1. travnja 2017., u večernjim satima, zajedno s dvoje NN počinitelja, izvršili zapaljenje vikend kuće Radovana Ortynskog, na kojoj je nastala šteta u iznosu od oko 200.000,00 kuna.

S obzirom da je prilikom izvršenja kaznenog djela došlo do eksplozije i požara, kojom prilikom je II. okr. zadobio teške tjelesne ozljede u vidu opeklina ruku i lica uz obilno krvarenje, u cilju evakuiranja teško ozlijeđenog II. okr. s otoka Brača, te njegovog daljnjeg prebacivanja s područja Republike Hrvatske na područje Bosne i Hercegovine te organizacije njegovog skrivanja, boravka i liječenja na području Bosne i Hercegovine, I. okr. je u zajedničko djelovanje povezao V. okr., VI. okr. i VII. okr. koji su, sukladno dobivenim zadacima, zajedno s III. okr. i IV. okr. sudjelovali u evakuiranju i skrivanju II. okr., kao i financiranju njegovog liječenja i skrivanja u Bosni i Hercegovini i SR Njemačkoj."

U cjelosti pronosimo i priopćenje MUP-a. 

"Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, Službe za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u Osijeku proveli su, u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, višemjesečno kriminalističko istraživanje kodnog naziva Lignja.
Tijekom jučerašnjeg dana na području Osijeka, Zagreba i Rijeke policija je uhitila 6 hrvatskih državljana, dok je jedna osoba nedostupna policiji. Sumnja se da su navedene osobe 1. travnja prošle godine u mjestu Postira na otoku Braču, u sastavu zločinačkog udruženja počinile kazneno djelo Dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja da je 48-godišnji hrvatski državljanin, u vremenskom razdoblju od siječnja 2017. do danas na području Osijeka, Brača, Omiša, Splita, Makarske, Bosne i Hercegovine te SR Njemačke, povezao u zajedničko djelovanje 52-godišnjaka, 31-godišnjakinju i 40-godišnjaka kako bi počinili kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, odnosno zapalili vikend kuću u vlasništvu 67-godišnjeg hrvatskog državljanina i njegove supruge.

S ciljem izvršenja kaznenog djela, a kasnije i prikrivanja povezanosti s počinjenjem osumnjičenici su pomno planirali i pripremali daljnje aktivnosti. Dolaskom do vikend kuće 1. travnja prošle godine navedene osobe su nasilno provalile balkonska vrata te u prizemlju i na katu kuće polili prostorije zapaljivom tekućinom. Uslijed otvorenog plamena došlo je do eksplozije i požara u kojem je 52-godišnjak zadobio teške tjelesne ozljede.

Kako bi se organiziralo skrivanje, prebacivanje, boravak i liječenje teško ozlijeđenog 52-godišnjaka na području Bosne i Hercegovine, 48-godišnjak je povezao u zajedničko djelovanje spomenutu 31-godišnjakinju i još troje hrvatskih državljana 52, 48 i 29 godina starosti. Boravak i liječenje su organizirali na području Bosne i Hercegovine sve do siječnja 2018. godine, kada je ozlijeđeni 52-godišnjak otišao na područje SR Njemačke, a sve u cilju izbjegavanja kaznenog progona na području Republike Hrvatske. Potrebnu pomoć za njegov boravak na području SR Njemačke su mu pružali 48-godišnjak i 29-godišnjak.

Sumnja se da su navedeni hrvatski državljani sudjelovali u počinjenju kaznenog djela u sastavu zločinačkog udruženja iz čl. 329. Kaznenog zakona, u svezi kaznenih djela “Pomoć počinitelju nakon počinjenja kaznenog djela” iz članka 303. stavak 1. Kaznenog zakona i “Dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom” iz članka 215. stavak 1. Kaznenog zakona.

Tijekom kriminalističkog istraživanja provele su se pretrage domova i pokretnih stvari osumnjičenih osoba. Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta podnesena je kaznena prijava protiv sedmero osumnjičenika, a koji su predani pritvorskom nadzorniku nadležne policijske uprave."

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene