Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bivši predsjednik uprave PIK Vrbovca 58-godišnji Slovenac Bojan Bevc nepravomoćno je na Županijskom sudu u Velikoj Gorici osuđen na pet godina zatvora zbog gospodarskog kriminala kojim je vrbovečku tvrtku oštetio za oko 5,5, milijuna kuna.


Bevc je proglašen krivim za zlouporabe u gospodarskom poslovanju te zloporabu položaja i ovlasti, a osim zatvorske kazne izrečena mu je i sigurnosna mjera petogodišnje zabrane vođenja trgovačkih društava.

Vezani članci Slika nije dostupna Osijek: Desetak osoba i tvrtki oštetili za 3,5 milijuna kuna Slika nije dostupna Varaždin: Trojac oštetio tvrtku za 4,4 milijuna kuna

Produljen mu je pritvor u kojem je od ožujka 2006. kada su ga austrijske vlasti izručile Hrvatskoj, a dužan je platiti i oko 190.000 kuna troškova postupka.

PIK Vrbovcu je dosuđena odšteta od 5,5 milijuna kuna, a ostatak potraživanja PIK će morati pokušati naplatiti građanskom parnicom protiv Bevca.

On je od srpnja 2002. do lipnja 2004. bio predsjednik uprave PIK-a te direktor i zastupnik njujorške tvrtke Adria Menagement s kojom je vrbovečka tvrtka potpisala ugovor o obavljanju menadžerskih poslova.

Osuđen je jer je kao čelni čovjek PIK-a za menadžerske poslove svojoj tvrtki u Americi isplatio 900 tisuća dolara više nego li su iznosila potraživanja.

Proglašen je krivim i jer je protupravno isplatio oko 25 tisuća kuna za troškove putovanja i mobitela osobi koja na to nije imala pravo.

Sud je Bevcu kao otegotno okolnost uzeo to što je PIK-u nanio veliku šteta i to u razdoblju kada je tvrtka bilo u teškom financijskom stanju.

Branitelj nepravomoćno osuđenog Slovenca Čedo Prodanović najavio je žalbu na presudu.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju