Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izabrano idejno rješenje

Bivša vojarna dobiva izgled modernog i velikog kampusa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od bivše vojarne do modernog i velikog sveučilišnog kampusa. Dugoočekivani kampus na Borongaju napokon je dobio nacrt prema kojem će tisuće studenata dobiti nove prostorije i domove.

Sinoć je u Muzeju za umjetnost i obrt svečano prikazana izložba nacrta za izgradnju kampusa. Na međunarodnom natječaju, pobjedu je odnio hrvatski arhitekt Hrvoje Njirić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sveučilište odbacuje prigovore o stanju u kampusu 'Borongaj' Slika nije dostupna Otvoren znanstveno-sveučilišni kampus Borongaj

'To će biti prava oaza za studente, građane Grada Zagreba i za znanastvenike', mišljenja je ministar znanosti, obrazovanja i sporta Radovan Fuchs. Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić također je zadovoljan izgledom kampusa. 'To je posao za mnoge generacije koje će studirati u Zagrebu i u Hrvatskoj', rekao je Mesić.

Uz postojeća tri fakulteta, u kampusu će se pridružiti još četiri. Sagradit će se studentski domovi, restoran, te zgrade za institucije Ministarstva obrazovanja. 'On zapravo omogućuje našim studentima da na jednom mjestu mogu zadovoljiti sve svoje studentske potrebe', kaže Jelena Pavičević Vukičević, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

Spoj modernog i futurističkog te s druge strane, energetska učinkovitost i ekološka pristupačnost glavni su razlozi zašto je upravo rad arhitekta Hrvoja Njirića odnio pobjedu za kampus.

'Provlači ideju održivosti, alternativnih izvora energije, jednog novog, drugačijeg duha u kampusu. Projekt poput ovoga će se razvijati sljedećih 10, 20, pa možda i 50 godina', rekao je arhitekt Bojan Baletić.

Još se ne zna koliko ovaj projekt stoji, jer će se graditi u nekoliko faza. No, ona prva faza koju priprema Sveučilište vrijedi oko 70 milijuna eura. 'Ovo je ipak tvornica znanja. Sveučilište je tvornica znanja i ako ulažemo u znanje, ulažemo i u razvoj Hrvatske, mišljenja je bivši predsjednik Mesić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene