Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svjedočila na sudu

Bivša ravnateljica Ruđera: Kada sam preuzimala dužnost, upozorili su me na nepravilnosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nekadašnja ravnateljica Instituta Ruđer Bošković Danica Ramljak opisala je na sudu što zna o sklapanju navodnih fiktivnih studentskih ugovora na Institutu.

Bivša ravnateljica Instituta Ruđer Bošković Danica Ramljak posvjedočila je na zagrebačkom Županijskom sudu da je još prilikom preuzimanja dužnosti upozorena na nepravilnosti sa studentskim ugovorima preko kojih je samo 2008. Instutut navodno isplatio oko 2,2 milijuna kuna.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nastavljeno suđenje Slučaj Grubori: 'Sačić mi je diktirao izvješće o ratnom zločinu' Slika nije dostupna Obrana bivšeg premijera Sanader: Danas mi je krivo što sam dao ostavku

Na Institutu je, kaže, zbog studentskih ugovora, nakon jedne anonimne dojave, bila i financijska inspekcija, no nitko iz uprave nije joj dao nikakvo objašnjenje, kazala je Ramljak na suđenju nekadašnjem predsjedniku Zavoda za molekularnu medicinu Krešimiru Paveliću, optuženom za sklapanje 64 fiktivna studentska ugovora vrijedna 247.000 kuna.

>> Nezakonitosti u Institutu Ruđer Bošković

"Zato sam od predstojnika tražila da mi predaju izliste ugovora. Ispalo je da ih je najviše imao Zavod za molekularnu medicinu, iako on nije bio među najvećim zavodima", posvjedočila je Ramljak.

Osim Pavelića, u ovom su slučaju optužene i voditeljica Odjela za računovodstvo i financije tog instituta Zdenka Šujster te referentica za računovodstvo Željka Marinović.

Zbog pomaganja u sklapanju 64 fiktivna studentska ugovora bila je optužena i Pavelićeva tajnica Ankica Vratarić, no ona je priznala krivnju i nagodila se s Državnim odvjetništvom pa je uvjetno osuđena na osam mjeseci zatvora u koji neće ići ako sljedeće tri godine ne ponovi nedjelo. Osim toga, dužna je vratiti 17.000 nezakonito pribavljenih kuna.

Prema optužnici, Pavelićeva je tajnica pribavljala studentske ugovore sama ili preko računovodstvene referentice, a studenti su potpisivali "bjanko" ugovore u koje su naknadno upisani lažni podatci o poslovima koje zapravo nisu obavili.

Pavelić je navodno potpisivao te ugovore, nakon čega su isplate po ugovorima provodile optužene službenice računovodstva. Kada bi studenti navedeni u ugovorima uplaćeni novac podigli sa svojih računa, zadržali bi deset posto za usluge podizanja ugovora i novca, a ostatak bi predali optuženicama koje su ga davale Paveliću. On je dio novca navodno zadržavao za sebe, a dio odvajao za tajnicu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene