Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Koje su razlike?

Biti radnik - nekad i sad!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Radnik je mnogima postao samo sredstvo postizanja profita, tvrdi sociologinja Mirjana Burić.

Važeće sredstvo plaćanja, postalo je neplaćanje, a pozivanje na radnička prava etiketirano epitetom neradnika i prizivanjima prošlih vremena. Uz časne izuzetke, sretan radnik i pošten poslodavac - danas postaju prava rijetkost!

Pročitajte i ovo Manje plaće, ilustracija - 1 Plaće kod privatnika Očekivali da će dobiti bar malo više, a dobili manje: Porezna stručnjakinja sumnja na jedno Slika nije dostupna Pritisak zbog veće produktivnosti Njemački radnici na rubu snaga: 'Burnout', kolaps, prijevremena mirovina...

Rade na minimalcu, a ni njega mjesecima ne dobiju

Mnogi rade na minimalcu, mnogi ni taj minimalac ne dobiju. Željko i Saša, radnici u jednom poduzeću u Dubravi kraj Vrbovca, više ni ne pamte kad su je dobili. Željko ove godine slavi 30 godina rada i kaže, bit će to gorak i skroman jubilej. Kolega Saša u naponu snage, sa svojih 26 godina razmišlja o tome kako bi bilo najbolje otići u inozemstvo.

>> Preko Fine mogu se naplatiti i radnici kojima nisu isplaćene plaće!

Za razliku od njih, umirovljenica Ljubica Radmanović, svojih se radnih dana sjeća bez grča u želucu. Kaže: „U ono vrijeme se nije moglo dozvoliti da radnik radi, a da ne dobije plaću. Da ode na bolovanje pa da mu gazda kaže više ne dolaziš. Pa da se pitalo žene- jesi trudna? Pa nećeš dobiti posao, sve se to sada u ovoj lijepoj našoj državi događa!“ Kaže, nije nostalgična za sustavom i državom, već za činjenicom da je onda „mali čovjek“ mogao dostojanstveno živjeti!

Stvari o kojima naši poslodavci ne govore - regres od 4.500 kuna!

Ovih dana svi su govorili samo o novim zahtjevima poslodavaca. Da se ukine plaćena pauza, da se omogući lakše otpuštanje i zapošljavanje radnika jer to bi napokon moglo pokrenuti hrvatsko gospodarstvo. Sindikalist Mladen tvrdi: „Preko 150 tisuća radnih mjesta je izgubljeno u posljednjih desetak godina, ja postavljam pitanje kako je teško dati otkaz!!?? Problem je u poslodavcima što bi oni željeli da imamo sustav kao u Americi - danas nisam s tobom zadovoljan, evo ti knjižica i ajde doviđenja. E pa to u Hrvatskoj neće biti nikad!

Slične rasprave oko plaćanja pauze i reforme zakona o radu vode se ovih dana i u Sloveniji. No u toj zemlji radnik i danas ima pravo na godišnji regres i to u iznosu minimalne slovenske plaće koja je dvostruko veća od naše, oko 4.500 kuna. O tome poslodavci u Hrvatskoj ne govore.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite PROVJERENO putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene