Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Logoraši zadovoljni pokrenutim istragama

'Bit će istraženi ratni zločini u srpskim logorima'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić sastao se s predstavnicima logoraša srpskih koncentracijskih logora. Udruga Pravnika Vukovara 1991. koja je i pokrenula slučaj izjavila je da su zadovoljni razvojem istrage jer su napokon podignute i prve optužnice.

Član Udruge pravnika Vukovar 1991. Pero Kovačević danas je, nakon prezentacije Državnog odvjetništva o istragama za ratne zločine u logorima u Srbiji, Crnoj Gori i okupiranim dijelovima Hrvatske, rekao kako sadašnja razina tih istraga jamči da će pitanje tih logora do kraja biti istraženo te da više neće biti stvar udruga, nego državnih tijela. Kovačević je izrazio zadovoljstvo što se prelazi na razinu 'zapovjedne odgovornosti'. Istaknuo je da su na osječkom županijskom sudu pokrenute istrage protiv general majora bivše JNA i načelnika uprave sigurnosti SSNO-a bivše Jugoslavije Aleksandra Vasiljevića, zapovjednika koncentracijskih logora u Begejcima i Stajićevu u Srbiji Đure Živanovića te general majora bivše JNA i zapovjednika 51. motorizirane brigade JNA Enesa Tase za ratni zločin u Dalju, Aljmašu i Erdutu. Dodao je kako će ti dokazi, nakon istrage, biti predani Srbiji ne bude li spremna izručiti osumnjičenike.

Pročitajte i ovo Privođenje osumnjičenog za ubojstvo Ukrajinca u Slavonskom Brodu - 6 U stanu Cure detalji o ubojstvu u Slavonskom Brodu: Na proslavi rođendana izbila je tučnjava... Policija istražuje smrt Ukrajinca Uhićen je FOTO Policija otkrila tko je ubio Ukrajinca u Slavonskom Brodu, objavili i što je s ostalim privedenima

Predsjednik Udruge Zoran Šangut najavio je da će u subotu, 17. listopada, na mjestu logora u Stajićevu kod Zrenjanina ta udruge i Udruga branitelja logoraša Domovinskog rata grada Zagreba i Zagrebačke županije postaviti spomen-ploču. Istaknuo je da će u Srbiju otići četiri autobusa hrvatskih branitelja, bivših logoraša i članova obitelji zatočenih i nestalih. Unatoč prosvjedima protiv postavljanja te spomen-ploče srbijanska policija jamči im sigurnost.

Upitan koliko je u Stajićevu stradalo civila i branitelja, Šangut je kazao da je to teško reći, ali da je on osobno svjedok četiriju ubojstava. Dodavši kako to trebaju istražiti hrvatsko i srbijansko državno odvjetništvo, ocijenio je kako je najvažnije da svima koji su organizirali i počinili ratne zločine u logorima u Srbiji bude suđeno i izrečena primjerena kazna. 'Ti logori su najveći dokaz da je Srbija bila umiješana u agresiju na Hrvatsku, a hrvatski nacionalni interes je da se procesuiraju zločini počinjeni u tim logorima', kazao je Šangut.

Predsjednik Udruge branitelja logoraša Domovinskog rata grada Zagreba i Zagrebačke županije Ilija Ačkar rekao je da će nakon razgovora u DORH-u mirnije spavati, ali će 'mirno spavati tek kad bude pritvorena osoba koja je pred njegovim očima ubila pojedine ljude'. Izrazio je nadu da će jednog dana doći 'na naplatu' žrtva svih branitelja i civila koji su ubijeni u tim logorima. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene