Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Odličan branitelj, dobar čovjek, šaljivčina'

'Nevjerojatvo bistar, ali nešto mu došlo u glavu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Josip Zagajski, 60-godišnjak koji je preksinoć s pet bombi krenuo vlakom u Ljubljanu u namjeri da ubije slovenskog premijera Boruta Pahora, sinoć je prepraćen istražnom sucu u Krškom. Nakon što je priznao suludi naum, sudac mu je odredio pritvor. Naša je ekipa posjetila njegovu obitelj i prijatelje.

'Kao da je imao pet-šest fakulteta, tako je bio bistar i pametan. A što je to bilo, što mu je došlo u glavu to dragi Bog zna', kaže o Zagajskom njegov šogor Dragutin Vuković. Vuković još ne može vjerovati da mu je šogor planirao ubiti slovenskog premijera. Josip je, kaže, bio dobar, pošten, pravi šaljivčina. Kao dijete volio je glumiti. Iako je odgojen u đačkom domu, s polusestrom je uvijek imao dobar odnos. Radio je kao konobar, a zajedno su bili na civilnoj zaštiti. Znaju se već 20 godina, a zadnji put vidjeli su se prije tri mjeseca. Uvijek se, kaže, volio hvaliti ženama i nikad nije htio pričati o politici.

Pročitajte i ovo Ilustracija pacijenti zahtijevaju poboljšanje Od ove bolesti obolijeva sve više mladih ljudi: "Trebamo lijekove na vrijeme" Ilustracija Užas u Sloveniji Kabina se survala u ponor: U nesreći teretnog vlaka teže ozlijeđena jedna osoba

>> Bombaš pred policijom nije negirao da je planirao napad 

Kao dragovoljac išao u Vukovar

Zagajski se, kaže njegov šogor, volio hvaliti ženama i nikad nije htio pričati o politici Slovenska blokada hrvatskih pregovora navodno mu je toliko išla na živce da je u petak navečer uzeo pet bombi i sjeo na vlak za Ljubljanu kako bi raznio slovenski Parlament i Boruta Pahora.  Njegovog vršnjaka i susjeda, Branka Bobića, takav potez ne čudi. Kaže, zajedno su se javili u dobrovoljni odbor za rat - i nitko nije pokazivao spremnost kao on. 'Kad je bio popis tko će u rat, 40 ljudi se javilo da će doći, a drugi dan kad se trebalo popisati, od svih 40 samo je on došao i otišao u Vukovar', kaže Bobić.

Mile Dedaković Jastreb sve najbolje o Zagajskom

Na bojištu je bio pet godina. Vratio se s gelerima u nozi, a najteže dane proveo je u logoru u Mitrovici. Kao iznimno hrabrog i poštenog vojnika danas ga se vrlo dobro sjeća i ratni zapovjednik Vukovara - Mile Dedaković Jastreb. 'Nažalost, završio je u logoru u Mitrovici devet punih mjeseci, a u Vukovaru je bio uglavnom na Sajmištu i u Novom Vukovaru. Bio je izuzetan borac, izuzetan branitelj i kao čovjek vrlo kvalitetan', prisjeća se Jastreb. Prije devet godina Zagajski je eksplozivom prijetio i pred turskom ambasadom u Njemačkoj. Dobio je osam godina zatvora i zabranu ulaska u Njemačku. Vratio se prošle godine i u zagrebačkom naselju Rudeš kupio stan. No, jučer ga je zapečatila policija. Otkako su saznali da su živjeli kraj bombaša, susjedima jutros nije bilo svejedno. No, uglavnom uopće nisu znali o kome se radi. 

Moguća i optužba zbog terorističkog napada

'Meni je nejasno kako ta bomba nije eksplodirala. On je izvadio osigurač i držao bombu u ruci i oni su mu je oteli. Da mu je bila namjera nanijeti zlo, on bi samo žicu pustio i ona bi eksplodirala', pita se Dedaković. Detaljan plan ubojstva Boruta Pahora Zagajski je jučer priznao i u policiji. Je li isto rekao i istražnom sucu, još se ne zna. No, zbog napada na policajca i nelegalnog unosa oružja, mogao bi biti optužen i za planiranje terorističkog napada. Po slovenskim zakonima, u pritvoru može biti najduže tri mjeseca, nakon čega mora biti podignuta optužnica.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene