Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OD AVERZIJE DO STRASTI PREMA POLITICI

Tko je Marijana Puljak? Svoj politički život počela je borbom za izgradnju osnovne škole, a dokaz je da politika i ljubav idu skupa

Marijana Puljak
Marijana Puljak Patrik Macek/Pixsell
Aktualno Galerija Marijana Puljak Marijana Puljak Foto: Patrik Macek/Pixsell Ivica i Marijana Puljak Ivica i Marijana Puljak Foto: Tom Dubravec/Cropix Marijana Puljak, saborska zastupnica Marijana Puljak, saborska zastupnica Foto: DNEVNIK.hr Marijana Puljak Marijana Puljak Foto: DNEVNIK.hr +2 Marijana Puljak - 3 Galerija 1/7 >>
Marijana Puljak u Sabor je ušla u srpnju 2020. godine kao nositeljica liste koalicije Stranke s imenom i prezimenom, Pametno i Fokus u X. izbornoj jedinici. U početku je imala averziju prema bavljenju politikom jer je smatrala da je u Hrvatskoj stvoren dojam kako je politika nešto prljavo i kako pristojnom čovjeku tu nije mjesto. Sada je jedna od istaknutijih saborskih zastupnica.

Marijana Puljak u Sabor je ušla u srpnju 2020. godine kao nositeljica liste koalicije Stranke s imenom i prezimenom, Fokus i Pametno u X. izbornoj jedinici.

Pročitajte i ovo Ivica Puljak fizičar u politici Tko je Ivica Puljak? Suradnika se ne odriče ni zbog prijetnji i seks-afere, a priznaje jednu ovisnost: "Kad skrivaš od vlastite djece..." Peđa Grbin lider bez karizme Tko je Peđa Grbin? SDP-ov "Veli Jože" ispričavao se zbog pjevanja Thompsona i vožnje, a suprugu je branio od skandala

15. studenoga 2020. stranka Pametno promijenila je naziv u Centar. 

Predsjednik stranke je Ivica Puljak, suprug Marijane Puljak, dok je ona članica Predsjedništva stranke. 

Iako je isprva smatrala da je bavljenje politikom u Hrvatskoj nešto prljavo i imala je averziju prema tom poslu, danas je Puljak iznimno aktivna političarka koja na parlamentarne izbore 17. travnja izlazi s lijevom koalicijom Rijeke pravde.  

Politički rad započela uspješnom borbom za izgradnju osnovne škole u svom kvartu, a istim je žarom, energijom i entuzijazmom nastavila borbu za bolje društvo.

Smatra da su u politici vrlo važni principi, od kojih nikada ne treba odustati, već na tim temeljima treba graditi modernu, otvorenu i prosperitetnu Hrvatsku.

Marijana Puljak Marijana Puljak - 1 Foto: CROPIX

Pokrenula izgradnju dječjeg igrališta

Marijana Puljak rođena je 19. kolovoza 1971. u Splitu. Na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, gdje je neko vrijeme bila i predsjednica udruge bivših studenata, diplomirala je elektrotehniku, smjer računarstvo.

Politikom se počela baviti 2010. godine, i to kao predsjednica splitskog Gradskog kotara Žnjan. Na tom je mjestu napravila zapažen uspjeh u promicanju javnog interesa građana. Pokrenula je izgradnju dječjeg igrališta, građevinske dozvole za novu školu, oživjela društveni život u kvartu, a 2013. godine osnovala je Inicijativu za pametne ljude i pametan grad.

Iznenađenje lokalnih izbora

Na veliko iznenađenje svih, kao nositeljica kandidacijske liste grupe birača, na lokalnim izborima 2015. godine Puljak ulazi u Gradsko vijeće grada Splita uz osvojena četiri vijećnička mjesta.

Iz Inicijative za pametne ljude i pametan grad i velikog uspjeha na lokalnim izborima 2015. godine proizlazi stranka Pametno, osnovana u lipnju te godine.

Isprva zamalo sklapa dogovor s Mostom Bože Petrova za izlazak na parlamentarne izbore u studenom 2015. godine, ali ubrzo odustaje od toga. Tada ističe kako Most nema program za koji bi se Pametno moglo vezati. U konačnici stranka Marijane Puljak samostalno izlazi na izbore.

Podrška akademske zajednice

U početku je imala averziju prema bavljenju politikom jer je smatrala da je u Hrvatskoj stvoren dojam kako je politika nešto prljavo i kako pristojnom čovjeku tu nije mjesto.

Marijana Puljak i njezin tim u radu imaju podršku istaknutih pripadnika akademske zajednice, znanstvenika čiji je rad prepoznat u svijetu, profesora, studenata i vodećih splitskih kreativaca.

Saborski mandat 

Saborska zastupnica Centra Marijana Puljak bila je izrazito aktivna saborska zastupnica oporbe. Premijera Andreja Plenkovića i HDZ fanatično je optuživala za korupciju. Za Plenkovića je svojedobno izjavila da je šampion korupcije među svim premijerima Europske unije, a da je s trona najkorumpiranijeg srušio čak i Sanadera.

Stranka Centar na parlamentarne izbore 17. travnja izlazi s koalicijom Rijeke pravde. 

Njezin dogovor s SDP-om nametnuo je pitanje o njezinoj suradnji sa Zoranom Milanovićem koji želi biti premijer. Naime, i Marijana Puljak i Dalija Orešković prozivali su ga nakon što se njegovo ime pojavilo kao jedno od mnogih koji je zalazio u klub Dragana Kovačevića.

Marijana Puljak Marijana Puljak - 3 Foto: CROPIX

Milanović ih je poslije nazvao samodopadnim narikačama.

Nesuglasice s Milanovićem očigledno nisu prepreka u njihovoj želji da HDZ svrgnu s vlasti. 

Marijana Puljak u braku je s Ivicom Puljkom, splitskim gradonačelnikom, a oni slove kao dokaz da ljubav i politika mogu ići zajedno. O njihovu braku Marijana Puljak za Novu TV svojedobno je izjavila: 

"Zezam često muža da je uhvatio jedinu Kriljanku bez broda, a ja da sam uhvatila jedinog Imoćanina bez Mercedesa", kroz smijeh je rekla Puljak. 

Na jednoj panel-raspravi otkrila je pak kako se naučila šminkati tek nakon 2013. godine, i to zbog političkih kampanja. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene