Vladimir Putin (Foto: AFP)
Vladimir Putin (Foto: AFP) Foto: Afp

Ruski predsjednik Vladimir Putin obilježava 20 godina na vlasti.


Na današnji dan 1999. godine, tadašnji šef države Boris Jeljcin, Putina je imenovao privremenim predsjednikom. 67-godišnjak se voli pohvaliti industrijskom modernizacijom Rusije i obnovom vojske, a kritičari mu zamjeraju ograničavanje sloboda, oporbe i medija.

Vezani članci Zoran Marinović Suradnik Dnevnika Nove TV iz žarišta trenutno najžešćeg svjetskog oružanog sukoba: "Grad je pod opsadom, neprestano se bombardiraju okolna naselja" Predsjednik Filipina Rodrigo Duterte Čelnik azijske države nudi se za eksperiment: "Kada dođe rusko cjepivo, javno ću si ga sam ubrizgati"

U dva desetljeća bio je i premijer i predsjednik, a što planira nakon isteka mandata 2024. godine, ne otkriva.

Tom, ali i prigodom Nove godine Putin je u utorak u novogodišnjoj čestitki pozvao Ruse na "jedinstvo" u interesu nastavka "razvoja" zemlje.

"Živimo u burnim i dinamičnim vremenima punim proturječnosti, ali možemo i moramo učiniti sve kako bi se Rusija uspješno razvijala", rekao je Putin u televizijskoj čestitki koja će se emitirati u ponoć kako pojedini dijelovi Rusije budu ulazili u Novu godinu.

"Samo ako smo zajedno možemo se boriti s izazovima s kojima su sučeljeni naše društvo i naša zemlja. Naše jedinstvo je temelj koji će nam pomoći u ostvarenju najviših ciljeva", dodao je.

Putin je pohvalio ruske pretke, "junački i nesalomljiv pobjednički naraštaj" jer Rusija iduće godine obilježava 75 godina od pobjede SSSR-a nad nacističkom Njemačkom. 

U novogodišnjoj čestitki 1999. godine, na televiziji tadašnji predsjednik Boris Jeljcin obznanio je da odlazi, na opće iznenađenje, predajući vlast u prijelaznom razdoblju svom nasljedniku, premijeru Putinu, tada malo poznatom i imenovanom nekoliko mjeseci ranije. (Hina/B.V)