Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vodeći britanski vojno-politički analitičar Paul Beaver tvrdi da je nova američka administracija već spremila 'pakleni plan za Bosnu, u kojem je sve moguće , počevši od izazivanja umjetnih sukoba i zaoštravanja situacije koji trebaju rezultirati 'socijalnom ili političkom eksplozijom'.


'Ovaj plan skovali su tzv. stari kadrovi, koji su u vrijeme rata bili duboko uvučeni u krizu u BiH, a sve je organizirano na nagovor bošnjačkih lobista koji su uvjerili SAD da premijer RS Milorad Dodik priprema odcjepljenje od BiH', ističe Beaver za Press. Beaver kaže da je tekst New York Timesa u kojem stoji da će Hrvatska poslati vojsku na Banja Luku ukoliko dođe do odcjepljenja Republike Srpske dio tog 'paklenog plana.

Vezani članci Slika nije dostupna Polugola Karleuša zasjenila Rozgu na Oskaru popularnosti Slika nije dostupna Dodik pozvao Hrvate da se vrate i zajamčio im sigurnost

>> Odcijepi li se RS, Hrvatska će vojno intervenirati

>> Hrvatska neće slati vojsku u BiH

'Taj senzacionalistički tekst o odcjepljenju RS i navodnim planovima Hrvatske za napad na RS, smišljeno je plasiran upravo u trenutku kada Obamina administracija razmišlja o eventualnom novom pritisku, ne samo na Banja Luku, nego i na Beograd. Smiješne su tvrdnje da se RS sprema na odcjepkljenja od BiH, a da će Hrvatska zauzvrat bombardirati Banja Luku. Hrvatska je na korak od EU i bilo bi zaista idiotski da netko iz Zagreba sprema tako glupavu akciju. Osim toga, ni Banja Luka nije toliko naivna da bi u ovakvoj geopolitičkoj situaciji tražila nekakvo odcjepljenje od BiH. U London još nije stigla službena informacija da premijer RS Milorad Dodik traži odcjepljenje. Međutim, to što je objavljeno u New York Timesu navodi na potpuno drugačiji scenarij. Naime, poznato je da je ovaj dnevnik u bliskim vezama sa novom administracijom Baracka Obame i baš zbog toga ove tvrdnje treba gledati kao početak pritiska Washingtona na RS. Ovo je diplomatska igra koja se igra na duži rok' ističe Beaver.