Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj uručio je prosvjednu notu veleposlaniku Srbije u Sarajevu Grujici Spasoviću zbog uhićenja umirovljenog generala Armije BiH Jovana Divjaka.


Kako je prioopćeno iz ministarstva vanjskih poslova BiH, veleposlanstvo te zemlje u Beogradu dobilo je nalog uručiti presliku prosvjedne note srbijanskom ministarstvu vanjskih poslova te odmah stupiti u kontakt sa srbijanskim ministarstvom pravosuđa kako bi se dobilo pojašnjenje o razlozima zbog kojih je ta zemlja raspisala tjeralicu za Divjakom zbog čega je on i uhićen u četvrtak navečer u zračnoj luci u Beču.

Šef bosanskohercegovačke diplomacije Alkalaj je ovim povodom tijekom dana razgovarao i s austrijskim ministrom vanjskih poslova Michaelom Spindeleggrom. BiH od Austrije također traži pojašnjenje razloga za Divjakovo privođenje. Veleposlanik BiH u Beču Haris Hrle potvrdio je tijekom dana medijima u Sarajevu kako je austrijski istražni sudac generalu Divjaku odredio ekstradicijski pritvor koji može trajati dva tjedna.

Vezani članci Ilegalni migranti Migranti i dalje pokušavaju ilegalno ući u Hrvatsku, na ovim je mjestima najveći pritisak: "Kad dođe toplije vrijeme, oni će vjerojatno kroz šumu..." Janez Janša, slovenski premijer Janša nazvao Džaferovića: "Ne postoji dokument kojim bi Slovenija zagovarala promjene granica BiH"

Navodno sudjelovanje u ratnim zločinima

Za to bi vrijeme Srbija trebala dostaviti dokumentaciju kojom bi obrazložila zahtjev za Divjakovo izručenje. Tijekom dana državno odvjetništvo BiH u Beč je poslalo prijedlog da se Divjaka izruči Bosni i Hercegovini, s obzirom da je riječ o njezinu državljaninu kao i da su navodni zločini za koje se tereti počinjeni na tlu BiH. Iako to još nije službeno potvrđeno, prepostavlja se kako srbijansko pravosuđe Divjaka traži zbog sumnje da je sudjelovao u navodnim ratnim zločinima nad pripadnicima bivše JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 3. svibnja 1992. godine.

Tada je došlo do sukoba između pripadnika teritorijalne obrane BiH koji su branili Sarajevo i kolone jugo-vojske koja je kao taoca držala tadašnjeg predsjednika predsjedništva BiH Aliju Izetbegovića te se s naoružanjem i opremom pokušavala probiti iz zgrade u kojoj je bilo sjedište nekadašnje Druge vojne oblasti. (Hina)