Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dosadašnja predsjednica Federacije BiH Borjana Krišto i petorica ministara iz reda HDZ-a BiH ustvrdili su u četvrtak kako neće predati mandat dužnosnicima iz skupine stranaka okupljenih oko SDP-a, za koje smatraju da su izabrani na nezakonit način.


Krišto je držeći predavanje na političkoj akademiji HDZ-a BiH u Mostaru istaknula kako se još uvijek smatra predsjednicom Federacije te kako se 'nisu stekli uvjeti u kojima bi na legalan način mogla predati svoj mandat nasljedniku'. 'Teško je donijeti bilo kakve odluke u pravnom kaosu u kojem se nalazimo i ovaj problem trebaju riješiti oni koji su svojim odlukama kreirali stanje u kojem se sada nalazimo', rekla je Krišto pozivajući Ured visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH (OHR) da razriješi pravni kaos.

Visoki predstavnik Valentin Inzko u srijedu je, nakon zasjedanja upravnoga odbora Vijeća za provedbu mira u BiH, istaknuo kako se do daljnjega smatra legalna vlast koju je izabrao SDP dok se ne preispita suspenzija odluke Središnjeg izbornog povjerenstva koje je pak osporilo zakonitost ustroja SDP-ove izvršne vlasti.

Pri tome je Krišto ustvrdila da su u Federaciji na snazi dvostruka pravila u pogledu poštivanja ustava i zakona. 'Dok se od jednih (dva HDZ-a) traži da izričito poštuju ustav i zakone, drugima (SDP BiH) se dopušta da iste te akte krše, a da pri svemu tome još ostaju nekažnjeni', kaže Krišto. U četvrtak je i pet federalnih ministara iz dva HDZ-a zajednički priopćilo kako neće predati dužnost ministrima u novoj vladi koju smatraju nelegalnom.

'Nijedan od hrvatskih ministara nije izvršio primopredaju dužnosti, već smo mi svoje mandate stavili na raspolaganje visokom predstavniku. Ni ja ni itko od hrvatskih ministara neće izvršiti primopredaju dužnosti', priopćio je zamjenik predsjednika vlade i ministar financija Federecije BiH Vjekoslav Bevanda. Bevandi su se pridružili ministri turizma Nevenko Herceg, ministar poljoprivrede Damir Ljubić, ministar pravosuđa Feliks Vidović i ministar socijalne skrbi Perica Jelečević. (Hina)

Vezani članci Koronavirus u Sarajevu Nakon tri tjedna zatišja opet raste broj novih slučajeva, potvrđeno ih više od 700: "Ima dosta težih kliničkih slika" Pfizerovo cjepivo, ilustracija BiH treba stići ukupno 2,13 milijuna doza cjepiva: Prva pošiljka je već najavljena