Obavijesti Video Pretražite Navigacija
BiH na nogama

Mala Belmina konačno dobila JMBG i putuje na liječenje u Njemačku!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Malena Belmina dobila je vlastiti JMBG zahvaljujući kojem može dobiti putovnicu i otputovati na transplantaciju koštane srži u Njemačku.

Belmina Ibrišević, tromjesečna beba iz BiH koja nije mogla na liječenje u inozemstvo jer nema JMBG, napokon je dobila jedinstveni matični broj. Majka Fatima Ibrišević za Klix.ba rekla je kako JMBG još uvijek nema u rukama, no krenula je u MUP da ga preuzme te preda zahtjev za izdavanje rodnog lista i putovnice kako bi Belmina mogla otići u Njemačku na liječenje.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik obrana želi Schmidtovo svjedočenje Nastavljeno suđenje Dodiku, a on poručio: "Ovo je namješteni politički proces" Iris Žerić, koordinator kampa Lipa Migrantski kamp Lipa Nakon što je razbijen krijumčarski lanac koji je zarađivao milijune eura Dnevnik Nove TV doznao što se događa u kampu pored granice s Hrvatskom: "Ima ih na svakom koraku"

Belmina je trenutno smještena na Pedijatrijskoj klinici Jezero u Sarajevu, ali mora ići na presađivanje koštane srži u inozemstvo. Djeca koja su u BiH rođena nakon 12. veljače ove godine dobivaju privremene matične brojeve, ali s njima ne mogu dobiti putovnicu.

Belminin je slučaj dignuo na noge građane BiH. Jučer je tako stotinjak građana Sarajeva u znak prosvjeda blokiralo zgradu Vijeća ministara i Sabora BiH, zaprijetivši ministrima da neće izaći dok se ne riješi slučaj Belmine Ibrišević, ali i tisuća drugih beba rođenih nakon 12. veljače.

Tijekom prijepodneva broj prosvjednika u centru Sarajeva počeo se povećavati, a brojni među njima ponijeli su i zviždaljke kojima izražavaju nezadovoljstvo ponašanjem političara što pokazuju i fotografije s portala Klix.ba.

Prosvjede je potaknula drama tromjesečne djevojčice Belmine Ibrišević koja treba presađivanje koštane srži i koje se može provesti jedino u Njemačkoj. Ona, međutim, nije mogla napustiti BiH jer joj vlasti nisu mogle izdati putovnicu, a zapreka tome je činjenica da je zakon o JMBG-u stavljen izvan snage odlukom Ustavnog suda.

>> Građani se digli na noge za bebu Belminu: Omogućit će joj se odlazak na liječenje!

Zbog prijepora oko toga hoće li registracijska područja na temelju kojih se određuje JMBG biti podijeljena entitetskom crtom razdvajanja političke stranke, zastupljene u parlamentu, nisu se uspjele usuglasiti o novom zakonu.

Vijeće ministara BiH u srijedu je donijelo privremenu odluku kojom se to pitanje uređuje u razdoblju od 180 dana, no prosvjednici drže kako to nije dovoljno i traže da se odmah donese zakon koji će jamčiti dugoročno rješenje. (Hina/VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene