Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neugodnosti na 4720 m

Bez zraka pod vodom na Himalaji bili su nekoliko minuta, ali to im ipak nije bilo najteže

Ekspedicija na Himalaje (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Ekspedicija na Himalaje (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Ekspedicija na Himalaje (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Ekspedicija na Himalaje (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Ekspedicija na Himalaje (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Ekspedicija na Himalaje (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Ekspedicija na Himalaje (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Ekspedicija na Himalaje (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Ekspedicija na Himalaje (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Galerija 1/4 >>
Hrvatska ima dva nova svjetska rekorda u ronjenju na dah, i to u jednom od najviših jezera na svijetu. Prije nekoliko dana peteročlana ekipa ekspedicije Himalaja vratila se u Hrvatsku. Iako su bez zraka pod vodom bili i po nekoliko minuta, to im, kažu, nije bilo najteže. Iznenadit ćete se kad čujete - što jest.

Lidija Lijić zaronila je u jezero na 4720 metara nadmorske visine. Bez zraka je bila 2:21 sekundu. ''Osjećaj je fantastičan kao svaki put kad se pomiču neke nove granice", rekla je Lijić.

Pročitajte i ovo Poplava Potraga još traje VIDEO Najmanje 40 ljudi poginulo u poplavama u indijskim Himalajama Ilustracija Turistkinje Dva nepovezana smrtna slučaja s istim uzrokom istog poslijepodneva: Bit će obavljene obdukcije

I ruše rekordi. Rezultatom od 3:28 sekundi pod vodom Vitomir Maričić novi je nositelj svjetskog rekorda. ''Zamišljam raznorazne boje, radim na tome da usporim otkucaje. Postoji cijeli niz tehnika koje se uče kod ronjenja na dah, na koji se način opustiti i ne misliti na to da, eto, baš nema zraka i da ne možeš udahnuti i onda to prođe, nekad više, nekad manje uspješno'', objasnio je ekstremni sportaš Vitomir Maričić.

Biti izvan vode na niskoj temperaturi pri naletima vjetra iznimno je opasno. Na takvim visinama koncentracija kisika u zraku zna biti svega 10 posto.

''To je bio najveći strah, osim hladnoće, kako ćemo se oporaviti na toj visini. Međutim, to je prošlo dosta dobro'', rekla je Lijić.

Da bi uopće došli do jezera, prvo su morali proći 20 sati terenske vožnje. A onda ih je čekalo šest sati uspona. No iza njih su godine treninga i sudjelovanja u natjecanjima pa su i taj dio odradili timski.

Ni zaron, ni iscrpljujuće penjanje nije im najteže palo, već - presvlačenje na hladnoći.

''Nakon zarona skinuti to odijelo i obući se ponovo u toplu robu. Taj moment, gol na Himalaji na 5000 metara To je bilo najteže'', prisjetila se Lijić.

Sad će se posvetiti treninzima, a onda možda i ponovno u ovakve nove pothvate.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene