Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Europskog parlamenta Hans-Gert Poettering rekao je u četvrtak navečer u svom govoru europskim čelnicima koji su se okupili na summitu u Bruxellesu da bez reformi europskih institucija nijedna zemlja "osim Hrvatske" ne može ući u EU-u.


"U ime Europskog parlamenta kategorički tvrdim: bez reformi kakve su predviđene ustavnim ugovorom, s našim pristankom neće biti nijedne nove članice Europske unije, osim Hrvatske. Oni koji bi pokušali spriječiti reforme snosili bi tešku političku i moralnu odogovrnost", rekao je Poettering.

Vezani članci Gordana Buljan Flander, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, i Domagoj Mikić Dvije škole, dva incidenta: "Bojim se da se djeca u školi sve manje osjećaju sigurno, da se nasilje iz obitelji i društva prelijeva i tamo" Slika nije dostupna Poettering: 'Dolazim dati podršku parlamenta za ulazak u EU'

Čelnici 27 zemalja članica Europske unije započeli su u četvrtak kasno popodne ključni summit na kojem će pokušati dogovoriti obrise novog ugovora koji bi zamijenio propali europski ustav.

Novi ugovor bi, prema prijedlogu njemačkog predsjedništva, s kojim se slaže većina zemalja članica, trebao preuzeti najvažnije dijelove ustava, koji je propao na referendumima u Francuskoj i Nizozemskoj. 

Jedna od izmjena je da se novi dokument sigurno neće zvati ustav nego ugovor.

Novi ugovor trebao bi omogućiti lakše funkcioniranje proširene Unije i otkloniti institucionalne prepreke za daljnje proširenje. 

U njemu bi se zadržale inovacije iz propalog ustava, između ostaloga, uvođenje funkcije predsjednika Vijeća EU-a s dvoipolgodišnjim mandatom, uvođenjem funkcije ministra vanjskih poslova, odlučivanje dvostrukom većinom glasova i smanjenje broja područja o kojima se odlučuje konsenzusom.

"Točno je da su brojni građani zabrinuti zbog proširenja na 12 novih zemalja članica tijekom nekoliko godina, da su oni osjetili da taj proces ide vrlo brzo, odnosno u nekim slučajevima, suviše brzo. Ali takđer znamo da stabilnost i prosperitetet u Europi ovise o činjenici da Unija i ubuduće može ponuditi perspektivu proširenja svojim europskim susjedima, ako su ispunjeni uvjeti", istaknuo je Poettering.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju