Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Simbol svjetla nade

Betlehemsko svjetlo mira u zagrebačkoj katedrali

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Savez izviđača Hrvatske i ove je godine tradicionalno organizirao dolazak Betlehemskog svjetla u Hrvatsku, a ispred zagrebačke Katedrale svjetlo mira uručili su predsjedniku Hrvatskog sabora Josipu Leki koji ga je predao mons. Josipu Kuhtiću, rektoru zagrebačke katedrale.

Mons. Kuhtić je poručio vjernicima na misi, kojoj je nazočio i predsjednik Hrvatskog sabora, Josip Leko, neka Betlehemsko svjetlo upale i u svojim srcima. "Iz ove prvostolnice, noseći svjetlo Betlehema, molimo u tišini svojih srca: Isuse, koji si rođen u Betlehemu, budi uvijek s nama. I nedaj nikada očima našim izgubiti sjaj tvoje ljubavi i prisutnosti", kazao je Kuhtić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Postavljeno ispred Sabornice Betlehemsko svjetlo u Saboru, Jandroković: "Nadam se da će širiti duh dobrote, razumijevanja, vjere i međusobne povezanosti" Slika nije dostupna Komentirao aktualna događanja Jandroković: "Vremena nisu laka. Pandemijski mrak utječe i na jedan dio politike"

Josip Leko ustvrdio je da se život sastoji od simbola i da je simbolika važna. "Simbolika je važna, a ovo je religiozni simbol svjetla nade. Želim da to svjetlo donese i nadu i optimizam u hrvatsko društvo", izjavio je Leko novinarima i dodao da, budući da živimo u sekularnoj državi, priželjkuje ponajprije pravednije društvo, više optimizma i više radnih mjesta.

Josipu Leki Betlehemsko svjetlo predala je izviđačica Tea Vidović iz Odreda izviđača "Savski gaj". Leko se pohvalio da je u mladosti i sam bio izviđač te izrazio zadovoljstvo da upravo izviđači organiziraju dolazak Betlehemskog svjetla u Hrvatsku.

Glavni načelnik Saveza izviđača Hrvatske, Bojan Smode, podsjetio je da je dolazak Betlehemskog svjetla u Hrvatsku tradicionalna inicijativa izviđača i traje više od 20 godina, od ratne 1992.

"Na prvu nedjelju Došašća, predstavnik austrijskih izviđača u špilji Kristova rođenja u Betlehemu pali svjetlo i austrijski izviđači iz Betlehema ga nose u Beč. Nakon ceremonije u Beču, gdje su jučer sudjelovali i naši predstavnici, svjetlo je danas došlo u zagrebačku Katedralu, a idući tjedan dana obići će cijelu Hrvatsko kroz izviđačke udruge", rekao je Smode.

Napomenuo je da je Betlehemsko svjetlo jedini otvoreni plamen koji se može voziti avionom i da ta poruka mira dosad nije naišla ni na kakvu zapreku.

Također je pozvao građane i sve ljude dobre volje koji u blagdanskim vremenima žele imati Betlehemsko svjetlo u svom domu da se o tome raspitaju kod najbliže izviđačke udruge. (HINA)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene