Bernie Sanders u New Hampshireu
Bernie Sanders u New Hampshireu Foto: Afp

Senator Bernie Sanders odnio je u subotu uvjerljivu pobjedu na predizborima u Nevadi čime je učvrstio status favorita za predsjedničkog kandidata demokrata koji će se u studenome sučeliti sa sadašnjim šefom Bijele kuće Donaldom Trumpom.


Njegova pobjeda, prenosi Reuters, predstavlja značajan uspjeh u državi koja je svojevrsni pokazatelj trenda te također pokazuje da je Sanders sposoban proširiti svoju koaliciju izvan uskih granica ljevičarskog bloka glasača. Time je ovaj puta pobio argument umjerene struje unutar Demokratske stranke da neće moći premostiti jaz između progresivaca i centrista.

Vezani članci Medicinska sestra sa zaštitnom maskom tijekom pandemije koronavirusa Spremaju se za najgore: Pentagon zaprimio zahtjev za 100.000 mrtvačkih vreća Koronavirus, ilustracija Nova drama na relaciji SAD – Kina: ''Komunistička partija Kine lagala je, laže i nastavit će lagati''

Prema službenim podacima, taj 78-godišnji senator iz redova progresivaca uvjerljivo vodi s 46 posto osvojenih glasova, bivši potpredsjednik Joe Biden je na drugom mjestu s 19 posto osvojenih glasova, bivši gradonačelnik iz Indiane Pete Buttgieg, koji je odnio tijesnu pobjedu u Iowi, drži treće mjesto s 15 posto osvojenih glasova, a posljednje su Elizabeth Warren i Amy Klobuchar s 10 i četiri posto potpore glasača.

Sanders nije oklijevao proglasiti pobjedu, poručivši da će njegova "multigeneracijska i multirasna koalicija" koja je osvojila Nevadu "pomesti cijelu zemlju".

Čini se da su njegove politike poput univerzalne zdravstvene zaštite, većih poreza za bogate i korporacije te podizanja zakonske minimalne plaće naišle na odobravanje milijuna Amerikanaca.

Neposredno prije glasanja, ankete su pokazale da svaki šesti glasač u Nevadi podržava prijedlog Medicare for All, program zdravstvene zaštite pod okriljem vlade.

"Američkom narodu je puna kapa vlade koja se temelji na pohlepi, korupciji i lažima. Narod želi vladu utemeljenu na načelima pravde", kazao je Sanders.

Njegov suparnik u utrci za predsjedničkog kandidata, 38-godišnji vojni veteran i prvi kandidat za predsjedničku nominaciju koji se otvoreno deklarirao kao homoseksualac, Pete Buttigieg je odmah čestitao Sandersu, ali istovremeno ozbiljno upozorio da se odabir samoproglašenog demokratskog socijalista koji "kapitalizam vidi kao izvor svih zala" neće pokazati učinkovit protiv populističkog Trumpa.

"Senator Sanders živi u rigidnoj ideološkoj revoluciji koja izostavlja većinu demokrata, da ne spominjem većinu Amerikanaca", kazao je Buttigieg.

Centrist Biden je kazao da je zadovoljan rezultatom u Nevadi i najavio da ide u pobjedu na predizborima u Južnoj Karolini. (Hina)