Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osuđen za ratni zločin

Beograd: Vujanoviću potvrđena 20-godišnja kazna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odjel za ratne zločine srbijanskog prizivnog suda potvrdio je prvostupanjsku presudu kojom je, za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Vukovaru 1991. godine, Stanko Vujanović pred Vijećem za ratne zločine višeg suda u Beogradu u studenom 2010. osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od 20 godina.

Prizivni sud utvrdio je da prvostupanjskom presudom, kao i postupkom koji joj je prethodio, nisu učinjene bitne povrede odredaba kaznenog postupka, niti je na štetu okrivljenog povređen kazneni zakon. 'Također, prvostupanjski sud, odlučujući o vrsti i visini kazne koju okrivljenom treba izreći, imao je u vidu sve okolnosti koje su od utjecaja na odmjeravanje kazne, koje razloge prihvaća i prizivni sud, jer nalazi da je takva kazna razmjerna stupnju krivnje okrivljenog i težini posljedica'', zaključuje se u priopćenju.

Bivši zamjenik zapovjednika Teritorijalne obrane (TO) Vukovara Stanko Vujanović 1. studenog 2010. je pred Vijećem za ratne zločine višeg suda u Beogradu osuđen na devetogodišnju zatvorsku kaznu zbog ubojstva četiriju i ranjavanja jedne osobe rujna 1991. u podrumu kuće obitelji Sever u Vukovaru. U obrazloženju presude navedeno je kako je Vujanović (49) kriv jer je 14. rujna 1991. počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva kada je zajedno s nepoznatim naoružanim muškarcem ubio Ivana Severa i Adama Luketića, dok su Ruža Luketić i Marija Kotreba podlegle ozljedama od eksplozije bombi koju je bacila ta nepoznata osoba.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sve se istražuje Policajci pronašli muškarca bez penisa: Ležao je u nesvijesti Osijek MUKE S OTPADOM Slavonski gradovi moraju platiti 9 milijuna eura odštete: Štetni ugovor potpisan prije 22 godine, a nitko neće odgovarati

Osuđeno 13 pripadnika nekadašnje Teritorijalne obrane

Tom prilikom lakše tjelesne ozljede zadobila je Blaženka Sever, koja je nakon izricanja presude Vujanoviću upućena da u parničnom postupku može tražiti odštetu.Vujanoviću je uzeta u obzir ranija presuda od 20 godina zatvora za zločin na Ovčari tako da će služiti jedinstvenu kaznu u trajanju od 20 godina. Prizivni sud u Beogradu 14. rujna 2010. potvrdio je prvostupanjsku presudu kojom je Vujanović osuđen na maksimalnu kaznu od 20 godina zatvora za ratni zločin protiv najmanje 193 hrvatskih ratnih zarobljenika na Ovčari kod Vukovara.

Vijeće za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu osudilo je 12. ožujka 2009. 13 pripadnika nekadašnje Teritorijalne obrane Vukovara i paravojne postrojbe Leva Supoderica zbog ratnog zločina na Ovčari nad najmanje 193 hrvatska ratna zarobljenika iz bolnice u Vukovaru, dok su ostala petorica optuženih dobila oslobađajuće presude. (HIna)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene