Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Cijene motornih benzina od danas su na Ininim benzinskim postajama veće za 27 do 33 lipe po litri, pa je tako i cijena najprodavanijeg eurosupera BS 95 na Ininim postajama premašila devet kuna i sada se prodaje po 9,31 kunu po litri.


Prema cjeniku objavljenom na Ininim web stranicama, najviše je poskupio upravo eurosuper BS 95 čija je nova cijena 9,31 kunu po litri, za 33 lipe ili za 3,67 posto viša od dosadašnje cijene 8,98 kuna.

Vezani članci Cijene goriva A sad malo dobrih vijesti: Od ponoći niže cijene goriva, olakšanje i za one koji voze na plin Cijene goriva, ilustracija (Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell) Kratko je trajalo: Nakon pada cijena prošlog tjedna, gorivo bi od utorka moglo ponovno poskupjeti

Od danas, 11. siječnja, pa u iduća dva tjedna, eurosuper BS 95 class, koji je Ina na svoje benzinske postaje počela uvoditi sredinom prosinca prošle godine, prodaje se po cijeni od 9,36 kuna što je 28 lipa po litri ili 3,08 posto više od dosadašnjih 9,08 kuna.

Za 27 lipa po litri ili 2,86 posto poskupio je eurosuper BS 98 i nova mu je cijena 9,72 kune (do sada 9,45 kuna).

Cijene dizelskih goriva na Ininim se postajama nisu mijenjale - eurodizel BS class i dalje se prodaje po cijeni od 8,62 kune po litri, eurodizel BS po 8,57 kuna, dizel po 8,11 kuna, plavi dizel po 4,99 kune, a loživo ulje ekstra lako po 5,44 kune po litri.

Cijene naftnih derivata korigiraju se svakih 15 dana na temelju Pravilnika o utvrđivanju cijena naftnih derivata, a korekcija ponajviše ovisi o kretanju cijena derivata na tržištu Mediterana i kretanju tečaja dolara prema kuni.

>> Najskuplji ove godine: Eurodizel 8,57 kuna po litri

Prema pravilniku, najviše je dopušteno maksimalno dvotjedno povećanje ili smanjenje cijena tri posto u odnosu na prijašnju maksimalno dozvoljenu razinu maloprodajne cijene.

Kako bi cijene dvije vrste benzina u odnosu na dosadašnje cijene na Ininim benzinskim postajama porasle za više od tri posto, objašnjenje je vjerojatno upravo u formulaciji da se dozvoljeni postotak promjene obračunava u odnosu na 'prijašnju maksimalno dozvoljenu razinu maloprodajne cijene' koja se može, ali i ne mora primjenjivati. (Hina)