Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Za prosvjed se spremaju vatrogasci iz Benkovca. Iako rade u javnom sektoru, nisu im isplaćeni doprinosi za 2011. Porezna uprava im je blokirala račun, pa od početka godine više ne primaju ni plaće. A sve im je to trebalo biti plaćeno državnim novcem. Dok se istražuje gdje je nestao, nadležni prebacuju odgovornost.


Ivica u benkovačkoj postrojbi radi više od 16 godina. Da mu se, kao i njegovim kolegama, doprinosi ne isplaćuju doznao je prošle godine. 'To je iznos od 370.000 kuna za doprinose, mirovinsko, zdravstveno i 2. stup mirovinskog osiguranja za 2011. Godinu', kazao je Mirko Ivić, vatrogasac JVP-a Benkovac.

Vezani članci Zdravstveno osiguranje se plaća iz poreza i doprinosa Besplatno zdravstveno osiguranje moglo bi izgubiti 300.000 osoba: Na popisu su dvije skupine građana Slika nije dostupna Šibenski vatrogasci prosvjedovali zbog neisplaćenih plaća

Vatrogastvo pripada javnom sektoru. Sredstva za plaće i doprinose država daje gradovima, koji su osnivači, a oni su ih dužni proslijediti postrojbama. Benkovački gradonačelnik tvrdi da je tako i postupio, i ne samo to. 'Zadnjih 10 godina, znači, mi smo preplatili 347.000 u odnosu na sredstva koja smo dobili kroz, kroz ta decentralizirana sredstva. Što se tiče neplaćanja doprinosa, to je u ingerenciji, naravno, zapovjednika', kazao je Branko Kutija, gradonačelnik Benkovca.

>> Čak 11 vatrogasaca ženi skidalo prsten s ruke!

A zapovjednik, pak, ima sasvim suprotnu verziju priče. 'Grad Benkovac nije doznačio sredstva koja treba doznačiti nama po odluci Vlade Republike Hrvatske', kazao je Ante Buljat, Zapovjednik JVP Benkovac.

Gradonačelnik je ujedno i predsjednik Upravnog vijeća vatrogasne postrojbe, ali tvrdi da te detalje nije znao. 'Ja se ne bavim s dnevnim financiranjem Javne vatrogasne postrojbe', kazao je.

'Može gradonačelnik reći sad što hoće, a ja odgovorno tvrdim da je znao', kazao je Buljat. Gdje je nestao novac i tko je krivac, otkrit će nadležne institucije. Vatrogasci su podnijeli prijave zbog sumnje u nenamjensko trošenje, a najavljuju i štrajk upozorenja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju