Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Za prosvjed se spremaju vatrogasci iz Benkovca. Iako rade u javnom sektoru, nisu im isplaćeni doprinosi za 2011. Porezna uprava im je blokirala račun, pa od početka godine više ne primaju ni plaće. A sve im je to trebalo biti plaćeno državnim novcem. Dok se istražuje gdje je nestao, nadležni prebacuju odgovornost.


Ivica u benkovačkoj postrojbi radi više od 16 godina. Da mu se, kao i njegovim kolegama, doprinosi ne isplaćuju doznao je prošle godine. 'To je iznos od 370.000 kuna za doprinose, mirovinsko, zdravstveno i 2. stup mirovinskog osiguranja za 2011. Godinu', kazao je Mirko Ivić, vatrogasac JVP-a Benkovac.

Vezani članci Matija Kroflin, Nada Lovrić, Anica Prašnjak - 2 Sindikati javnih službi idu u štrajk? Odbili su Vladinu ponudu: ''Sve opcije su otvorene'' Ilustracija ''Ugroženi su zdravlje i sigurnost djece'', upozoravaju odgojitelji u vrtićima i kreću u prosvjed: ''Mislite da možete bez nas?''

Vatrogastvo pripada javnom sektoru. Sredstva za plaće i doprinose država daje gradovima, koji su osnivači, a oni su ih dužni proslijediti postrojbama. Benkovački gradonačelnik tvrdi da je tako i postupio, i ne samo to. 'Zadnjih 10 godina, znači, mi smo preplatili 347.000 u odnosu na sredstva koja smo dobili kroz, kroz ta decentralizirana sredstva. Što se tiče neplaćanja doprinosa, to je u ingerenciji, naravno, zapovjednika', kazao je Branko Kutija, gradonačelnik Benkovca.

>> Čak 11 vatrogasaca ženi skidalo prsten s ruke!

A zapovjednik, pak, ima sasvim suprotnu verziju priče. 'Grad Benkovac nije doznačio sredstva koja treba doznačiti nama po odluci Vlade Republike Hrvatske', kazao je Ante Buljat, Zapovjednik JVP Benkovac.

Gradonačelnik je ujedno i predsjednik Upravnog vijeća vatrogasne postrojbe, ali tvrdi da te detalje nije znao. 'Ja se ne bavim s dnevnim financiranjem Javne vatrogasne postrojbe', kazao je.

'Može gradonačelnik reći sad što hoće, a ja odgovorno tvrdim da je znao', kazao je Buljat. Gdje je nestao novac i tko je krivac, otkrit će nadležne institucije. Vatrogasci su podnijeli prijave zbog sumnje u nenamjensko trošenje, a najavljuju i štrajk upozorenja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju