Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Posade dvaju protupožarnih aviona CL-415 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane koje od 25. studenog 2016. sudjeluju u gašenju velikih požara u Državi Izrael posjetio je izraelski premijer Benjamin Netanyahu.


Ovom prigodom premijer Benjamin Netanyahu izrazio je zahvalnost Republici Hrvatskoj na brzom odgovoru na poziv za pomoć. Također, zahvalio se i na brzom dolasku protupožarnih snaga Republike Hrvatske u Državu Izrael, te uključivanju u gašenje požara.

Vezani članci Benjamin Netanyahu (Foto: Dnevnik.hr) Benjamin Netanyahu pobjednik izbora, povećao vodstvo ispred glavnog rivala Slika nije dostupna I Rusi nam se smiju: 'Hrvati su kupili 'LEGO' MiG-ove koji - ne lete!'

"Požari oko Haife i Mount of Jerusalema izbijaju jedan za drugim a uvjeti za gašenje su izuzetno teški. Stoga je brza reakcija i sposobnost rada od zore do sumraka izazvala oduševljenje i veliku zahvalnost naroda Izraela i njihove Vlade", istaknuo je pukovnik Davor Turković.

Odluku o pružanju humanitarne pomoći Državi Izrael u gašenju požara donijela je Vlada RH 23. studenog 2016. na prijedlog potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića, nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanyahu zatražio pomoć.

Uz dva aviona u Izrael je 24. studenog 2016. odletjelo 14 članova posade i zrakoplovno tehničkog osoblja predvođeno kapetanima pukovnicima Davorom Turkovićem i Goranom Vlahovićem i bojnicima Tomislavom Slavicom i Željkom Žugajem.

Posada je smještena u vojnoj bazi Hatzor u središnjem Izraelu koja se nalazi u blizini planinskih područja u kojima bjesne veliki šumski požari.