Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prije četiri godine škrobara u Belom Manastiru najavljena je kao projekt stoljeća koji su kupili nizozemski ulagači.


Zaposlili su 250 radnika, nagomilali dugove i nestali. Nakon više od godine dana stečaja i dva pokušaja dražbe, za jedinu tvornicu za preradu škroba u državi, nema zainteresiranih.

Vezani članci Ivan Stantić (Foto: Dnevnik.hr) Pokušali mu oteti imovinu? Gotovo slijepog Ivana (77) silom odveli na psihijatriju, susjedi u šoku: "On ni mrava ne bi zgazio!" Slika nije dostupna Bombašu iz Šećerane kaznena prijava za pokušaj ubojstva

Vrata škrobare Ivanu Kusiku i 200-tinjak radnika zatvorena su već 13 mjeseci. Zbog milijunskih dugova pokrenut je stečaj, a radnicima podijeljene radne knjižice. 'Od ovog stečaja očekujem naplatu potraživanja u što sumnjam jer se nitko neće javiti na natječaj', kaže bivši radnik škrobare Ivan Kusik. Ovo će biti treći pokrenuti postupak stečaja škrobare. Prva dva pokušaja prodaje imovine unatoč smanjenoj cijeni prošla su bez ponuda. 'Cijena je niža od procijenjene, dakle od one za koju su stručnjaci procijenili i to za 30 posto', rekao je Šimo Orešković, sindikalni povjerenik.

Škrobara je trebala pokrenuti zaostalu proizvodnju pa su je nazivali baranjskim poslom stoljeća. Potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks tada je izjavio kako će škrobara osjetno poboljšati stopu zaposlenosti. Prerada kukuruznog škroba trebala je dati i vjetar u leđa lokalnim ratarima. Nakon četiri godine - traži se novi vlasnik koji će vratiti proizvodnju i radna mjesta. 'Za nas bi bilo najbolje da bilo koji investitor ovo uzme i bilo kakva proizvodnja da se pokrene', kaže Ivan Kusik.