Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio je danas skupinu hrvatskih branitelja koji na Trgu bana Jelačića već 12 dana štrajkaju glađu prosvjedujući zbog osuđujućih haških presuda hrvatskim generalima i teških kvalifikacija tadašnjeg državnog vrha, a koji su mu iznijeli svoje zahtjeve za žurnom sjednicom Hrvatskoga sabora.


Nakon sastanka Bebić je izjavio da je'zamolio branitelje da prekinu štrajk glađu jer od toga mogu imati štete samo oni i mislim da trebamo umanjiti ili kontrolirati štetu. Trebamo vidjeti što možemo učiniti u pogledu drugostupanjske presude da okupimo sve snage i sve pravne i političke i znanstvene ljude koji se time bave i da podnesemo žalbu u skladu s pravnom procedurom', naglasio je Bebić.

'Izložio sam im pregled aktivnosti koje Sabor pokrenuo glede toga, posebice Deklaraciju o Domovinskom ratu, i rekao sam im da ću o njihovim zahtjevima obavijestiti Predsjedništvo Sabora, Vladu Republike Hrvatske i Odbor za ratne veterane Hrvatskoga sabora', naglasio je Bebić. Podsjetio je da je poznata procedura po Poslovniku i da ne može osobno neku točku staviti na dnevni red.

Vezani članci Taksi, ilustracija (Foto: Pixsell,Hrvoje Jelavić) Pijan razgovarao na mobitel dok je vozio, pa naletio na taksi i usmrtio vozača: Sud mu povećao kaznu Slika nije dostupna Branitelj Vukovara štrajka glađu: Traži hitno sazivanje sjednice SaboraNa novinarski upit jesu li njihovi zahtjevi 'pucanj u prazno' jer žele prekid suradnje sa Sudom u Hagu i odustajanje RH od ulaska u Europsku uniju, Bebić je odgovorio da postoji Ustavni zakon o suradnji s Haškim sudom i da se o tome također razgovaralo. 'Ustavni nas zakon obavezuje da surađujemo s Haškim sudom, a branitelji govore da se surađivalo samo s haškim tužiteljstvom, a i obrana i tužiteljstvo bi trebali biti ravnopravni pred sudom. Postoji način i put suradnje i ne može svatko na svoj način dijeliti dokumente i preko vladinog ureda suradnja je ostvarena', rekao je Bebić i dodao da ako je nešto bilo mimo toga, to nije bilo u skladu sa zakonom.

U ime branitelja koji štrajkaju glađu ispred Sabora novinarima se obratio Damir Jašarević, koji je rekao da ih je predsjednik primio i tražio da prekinu štrajk glađu, no da oni nastavljaju štrajk do daljnjeg. Branitelj Ivan Velički dodao je da nastavljaju štrajk do sazivanja saborske sjednice, a nakon nje će vidjeti što dalje. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju