Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pola sata nakon čelništva HDZ-a na grob prvog hrvatskog predsjednika svijeću je došao zapaliti i predsjednik Sabora Luka Bebić.


Objasnio je kako se došao prisjetiti dana Tuđmanova nadahnutog vodstva, obrane i stvaranja nezavisne države te kako je Tuđman time utro put potpisivanja pristupnog ugovora u EU. Na pitanje zašto nije s ostalim čelnicima došao odati počast Tuđmanu odgovorio je: 'Možda su me zaboravili pozvati'.

Vezani članci Branko Bačić, predsjednik Klub zastupnika HDZ-a u Saboru Bačić nakon Predsjedništva HDZ-a izašao pred medije, odgovorio zašto nema šefa: "Sigurno ćete ga to moći pitati" Zoran Milanović i Andrej Plenković Plenković ni danas neće pred novinare, predsjednikove izjave komentirao HDZ: ''Titova garda i Partija ostale duboko u Milanoviću''

A na pitanje o tome ima li to nepozivanje veze s njegovim prijateljstvom sa Ivom Sanaderom, Bebić je naglasio kako je on član predsjedništva stranke dok god je predsjednik Sabora. 'Optužnice i procese ne bih komentirao, a preporučujem i drugima da to ne rade jer je to protivno našim ustavnim načelima', dodao je Bebić.

Jadranka Kosor naglasila je koliko je bitno jedinstvo stranke , a na pitanje novinara postoji li zaista jedinstvo unutar HDZ-a Bebić je objasnio kako jedinstvo programa postoji, ali kako ne moraju svi biti jedinstveni u svakom detalju nego je važnije jedinstvo oko krucijalnih pitanja.

'Stranka je u šest godina pretrpjela četiri poraza. Izgubili smo dvoje predsjedničke izbore, lokalne izbore u Zagrebu 2007. i ove zadnje parlamentarne izbore. Sve te poraze trebalo bi analizirati i iz njih izvući pouku', smatra predsjednik Sabora.

Na komentar Vladimira Šeksa kako bi Jadranka Kosor trebala biti jedini kandidat za mjesto predsjednika HDZ-a, Bebić je samo kratko rekao kako se nakon analize treba provesti demokratski proces koji će ili potvrditi staro vodstvo stranke ili dovesti novo. (Agencija VLM)