Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić je na konferenciji za novinare iznio podatke o radu aktualnog saziva Sabora.


Nakon što je zaključio ljetno parlamentarno zasjedanje Bebić je izvijestio da je šesti saziv Sabora u dvije i pol godine održao 18 sjednica (15 redovnih i 3 izvanredne), plenarno zasjedao 1.550 radnih sati i raspravio ukupno 961 točku. Donio je 510 zakona, od kojih je 233 uskladio sa zakonodavstvom EU, 36 je zakonskih prijedloga odbio, a 15 ih je povučeno iz procedure. Zastupnici šestog saziva do sada su donijeli i brojne odluke, među kojima i četiri rebalansa državnog proračuna, tri proračuna, prihvatili 148 raznih izvješća, itd. Za riječ su se na plenarnoj sjednici zastupnici javljali oko 17.500 puta, postavljeno je 1153 pismenih i usmenih zastupničkih pitanja, od kojih 515 na aktualnom prijepodnevu.

Vezani članci Koronavirus, ilustracija Skandalozni propust: Slučajno objavili osobne podatke čak 18 tisuća pacijenata s koronavirusom, bili su javno dostupni online Sabornici u samoizolaciji - 5 Već troje zastupnika u samoizolaciji, u Saboru vrije: "Obratit ćemo se Ustavnom sudu!"

Što se zasjedanja u ovoj godini tiče, Sabor je od kraja siječnja zaključno s današnjim danom donio 88 zakona, od kojih je 21 usklađen sa zakonodavstvom EU, zastupnici su se za riječ javili 4.000 puta, postavljeno je oko 300 zastupničkih pitanja. Za zasjedanja na danas završenoj sjednici, Sabor je raspravio 102 točke i donio 45 zakona od kojih deset tzv. europskih, a promijenjen je i Ustav te Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina. 'Imali smo poprilično dinamičan rad u Saboru, o čemu svjedoče i ovi podaci', poručio je Bebić, te novinarima najavio da će im ubuduće podastrijeti i podatke o putnim troškovima zastupnika.

Bebić o Varšavskoj: Žalosti me, ali mi je i drago

Upitan kako gleda na današnje događaje u zagrebačkoj Varšavskoj ulici, Bebić je odgovorio kako nema običaj komentirati dnevne događaje, posebno ako o njima nema dovoljno informacija. Naglasio je i da nije na Saboru, kao zakonodavnoj vlasti, da se miješa u rad ostalih dviju vlasti, izvršne i sudske, već da se zauzima za međusobnu kontrolu triju vlasti. 'Žalosti me bilo što što se događa u društvenom ili političkom životu, a da mora intervenirati policija, ali mi je i drago ako policija i druga tijela vlasti rade svoj posao u okviru zakona', poručio je Bebić. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju