Novčanice
Novčanice Foto: Igor Kralj/Pixsell

Državni zavod za statistiku objavio je kako je BDP u 2020. godini manji za 8,4 posto u odnosu na 2019.


Bruto domaći proizvod u četvrtom je tromjesečju 2020. realno manji za 7,0 posto u odnosu na isto tromjesečje 2019. godine, objavio je danas Državni zavod za statistiku.

Vezani članci Slika nije dostupna Manje od očekivanog: Rast BDP-a 2,3 posto, znatno sporiji nego u prethodnom kvartalu Ilustracija (Foto: Igor Kralj/PIXSELL) Objavljeni podaci za treći kvartal: BDP veći za 2,7 posto

Kad se promatra cijela godina, prva procjena pokazuje da je BDP u 2020. realno manji za rekordnih 8,4 % u odnosu na 2019.

Prva procjena, prema originalnim podacima, pokazuje da je tromjesečna bruto dodana vrijednost (BDV) u četvrtom tromjesečju 2020. realno manja za 5,8 % u odnosu na isto tromjesečje 2019.

Na pad BDV-a utjecao je znatan pad realne dodane vrijednosti u djelatnosti Trgovina na veliko i na malo, prijevoz i skladištenje, smještaj, priprema i usluživanje hrane.

Sezonski prilagođeni tromjesečni BDP u odnosu na prethodno razdoblje pokazuje pozitivnu stopu promjene od 2,7 %, a u odnosu na isto tromjesečje 2019. realno je manji za 7,1 %.

 

 

 

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju