Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Objavljeni podaci

Drugi najveći pad gospodarstva u 25 godina, BDP u trećem kvartalu pao za 10 posto. Marić: "Bilo je očekivano"

Hrvatsko gospodarstvo palo je u trećem tromjesečju za 10 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je ponajviše posljedica pada osobne potrošnje, no pad je manji u odnosu na rekordnih 15 posto u prethodnom kvartalu.

Državni zavod za statistiku u petak je objavio prvu procjenu kretanja bruto domaćeg proizvoda (BDP) prema kojoj je on u proteklom kvartalu pao za 10 posto. Radi se o podacima na godišnjoj razini.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Aktualne teme Plenković o prijetnjama koje je dobio preko frizera: "Ima tko se brine o tome'' Božićna kupnja/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 RAST POTROŠNJE Oboreni svi rekordi: Crni petak bio je samo uvertira u potrošačku groznicu; novac će Hrvatima stići i iz - inozemstva

Ministar financija Zdravko Marić tim je povodom rekao kako je to bilo očekivano.

"Bilo je očekivano i da neće biti veliki pad kao u drugom tromjesečju, kad je bio potpuno lockdown. Kad gledamo ukupnu stopu, što se tiče osobne potrošnje, pad je malo lošiji od onoga što samo predviđali, no zato je, s druge strane, pad investicija je bolji od očekivanog", kazao je Marić.

"Mi i dalje stojimo pri našoj projekciji od ukupno osam posto", dodao je Marić.

Drugi najveći pad u 25 godina

Okolnosti povezane s pandemijom bolesti COVID-19 odrazile su se na dostupnost te pouzdanost podataka i informacija koje se uobičajeno koriste za procjenu tromjesečnog BDP-a, poručuju iz Zavoda. Inače, radi se o drugom tromjesečju zaredom u kojem je gospodarstvo palo na godišnjoj razini.

Realni pad BDP-a od 10 % drugi je najveći realni pad od 1995., kad se počela provoditi tromjesečna procjena BDP-a. U svim kategorijama BDP-a s rashodne strane vidljiv je znatan realni pad, osim u potrošnji države i Neprofitnih ustanova koje služe kućanstvima.

Ovo je drugo tromjesečje zaredom kako je gospodarstvo palo na godišnjoj razini. Pad u trećem tromjesečju manji je nego u drugom, kada je gospodarstvo potonulo rekordnih 15,4 posto.

Osobna potrošnja pala za 7,5 posto

Padu gospodarstva najviše je doprinijela slaba osobna potrošnja. Potrošnja kućanstava u proteklom kvartalu pala je u za 7,5 posto u usporedbi s prošlogodišnjim istim razdobljem.

Bruto investicije u fiksni kapital pale su za tri posto na godišnjoj razini, a izvoz roba i usluga za 32,3 posto.

Izvoz roba pao je za tri posto, dok je izvoz usluga pao za 45,3 posto. Uvoz roba i usluga smanjen je za 14,1 posto. Uvoz roba smanjen je za 9,9 posto, a usluga 33,3 posto. Porasla je državna potrošnja, i to za 1,5 posto na godišnjoj razini.

BDP je u trećem kvartalu porastao za 6,9 posto u odnosu na prethodni. Na godišnjoj je razini manji za 10 posto.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene